Wat je ook kiest om te doen met je lichaamshaar - of je het nu met trots draagt of je scheert het er af voor een gladde huid - wij supporten je! Maar als je besluit om met dit laatste een stapje verder te gaan, dan zijn er een aantal dingen om over na te denken. Cruciaal belang: de manier van verwijderen. Kies je voor IPL, laser- of elektrische ontharing?
Mythe
Lees ook: Dit zijn de beste tips voor zorgeloos zonnen
Laten we eerst de meest voorkomende mythe over ontharing ophelderen: echte permanente ontharing bestaat niet. Hoewel het grootste deel van de haargroei met succes kan worden aangepakt, blijven er altijd nog enkele actieve follikels achter. Wat is meer? Dat ligt aan je haarpatroon. Levensstijl, bepaalde medicijnen, hormonen of gezondheidsproblemen kunnen nieuwe haargroei stimuleren. Eigenlijk zouden we de term 'permanente haarverwijdering' moeten vervangen voor 'permanente haarvermindering'.
IPL (Intense Impulsed Light)
Gebruikt lichte energie, dat door de huid gaat en het pigment van je haar aanpakt. Het licht wordt geabsorbeerd, wordt de haarfollikel verwarmd en vernietigd wordt. Alleen het haar dat in de groeifase zit wordt vernietigd, de haarfollikel en de wortel worden niet aangetast door de hitte en blijven dus intact.
Het proces:
Voor de behandeling scheren de meeste cliënten het gebied dat ze willen ontharen. Er wordt vervolgens echo gel op de huid aangebracht, zodat het IPL licht door de huid naar de haartjes wordt geleid. Je draagt een veiligheidsbril en de huidtherapeut gaat met het IPL apparaat over het gebied dat je onthaart wil hebben. Dit gaat snel, want de lichtflitsen bereiken een groot gebied in korte tijd.
De nadelen:
De behandeling is niet geschikt voor alle huidtypes en huidtinten. Je mag niet zonnen of naar de zonnebank, zelfs spray tan is gevaarlijk. Dit komt omdat de laser zich richt op pigment.
De voordelen:
IPL is het meest geschikt voor iedereen die ongewenst haar heeft en kan voor sommige mensen een serieuze levensverandering betekenen.
Laser
Laserbehandeling werkt op dezelfde manier als IPL, behalve dat het licht veel intenser en gerichter is, en daardoor meestal effectiever. Elke haarfollikel in de groeifase wordt precies verhit en vernietigd.
Het proces:
Net als IPL heeft het de voorkeur dat klanten voor hun afspraak het gebied scheren. Na het krijgen van een veiligheidsbril, wordt de laser over de huid heen gehaald. Ook dit gaat snel.
De nadelen:
Hetzelfde verhaal als bij IPL.
De voordelen:
Een laserbehandeling biedt een directere, nauwkeuriger manier dan het toedienen van IPL (dat minder effectief kan zijn).
Elektrolyse
Elektrolyse is een proces dat zich richt op één haar tegelijk met een elektrische impuls. In tegenstelling tot andere ontharingsmethodes werkt dit voor alle haartypes en huidskleuren. De elektrode wordt zorgvuldig naar de haarfollikel geleid met een enkele energiestoot (warmte en stroom), waardoor die wordt uitgeschakeld.
Het proces:
Nadat het gebied goed gereinigd is, wordt er een flinterdunne steriele naald in de haarfollikel gebracht. De erkende elektrologist houdt dit goed vast met een pincet. Er wordt stroom door de naald geleid, waardoor de haar verwijderd wordt. Meerdere behandelingen zijn nodig om het haar te verzwakken, zodat de haarfollikel uiteindelijk niet meer functioneert.
De nadelen:
Het is een langzaam proces dus wees voorbereid om een behoorlijke hoeveelheid geld en tijd te investeren in deze behandeling.
De voordelen:
Beter geschikt voor donkere huidtypes en iedereen met grijs of wit haar.
Voordat je overweegt om je lichaamshaar permanent te verwijderen, lees je dan altijd eerst goed in en laat het door een erkende deskundige doen.
Bron: Marie Claire AU | Beeld: iStock