Levensmotto van millennials: ontslag nemen en op zoek naar geluk

“Zoeken naar geluk is een plicht geworden”

Zonder blikken of blozen je baan opgeven voor een grondige heroriëntatie. Echt geluk vergt extreme stappen, lijkt het levensmotto van steeds meer millennials. Tess, Jet en Sabrina gingen ervoor.

Bezinnen op Bali

Lees ook: Het geheim voor succes en geluk is simpeler dan je denkt

Tess (29): “Als je me anderhalf jaar geleden had verteld waar ik nu zou staan, had ik je nooit geloofd. Ik was een partygirl en volledig opgegaan in het Amsterdamse werk- en uitgaansleven. Mijn freelance werk als socialmediamanager had in korte tijd een vlucht genomen en daarmee was ik een van die typische Amsterdammers geworden: doordeweeks altijd druk met werk, in het weekend druk met uitgaan, vrienden en alcohol. Vorig jaar begon dat te knagen. Elke keer als ik er in het weekend weer helemaal aan was gegaan – tot zes uur ’s ochtends wijn aan de keukentafel met vrienden –, nam ik me voor om het totaal anders te gaan doen. Dat gebeurde nooit. Tot een ochtend in april. Na een avond wijn werd ik ’s ochtends wakker en wist ik zeker: nu is het klaar.

Door afstand te nemen van dat aspect van mijn leven – de drank en drukke weekenden – kon ik kritischer nadenken over wat er overbleef: de enorm drukke werkagenda, de drukte van de stad, het feit dat je afspraken met vrienden vier maanden van tevoren moet inplannen. Daarmee kwam al snel het besef dat ik weg wilde uit mijn vastgeroeste Amsterdamse leven. Ik wilde mijn hart volgen en kijken wie ik was zonder dat leven dat ik zo goed kende. Voor mij betekende dat: niet meer vastzitten aan een huis, locatie en sociale verplichtingen. Ik heb mijn bedrijf op pauze gezet, een enkeltje Bali gekocht en m’n huis opgezegd. Dat laatste was het moeilijkst; ik was net in een droomappartement aan de Amsterdamse Herengracht getrokken. Iedereen verklaarde me voor gek, vond dat ik moest onderverhuren voor als ik me zou bedenken. Daardoor werd ik nog zekerder van m’n zaak; opeens zag ik hoe erg je je laat leiden door angst en door wat andere mensen vinden.

In november ben ik naar Bali vertrokken. Ik woon er inmiddels in een fantastisch huis en ben een nieuw bedrijf begonnen: Mind at Ease. Daarmee begeleid ik vrouwen bij het nemen van dezelfde keuzes die mij het afgelopen jaar zo hebben beziggehouden. Ik zie zoveel angst rondom dit onderwerp, zoveel mensen die blijven hangen in een baan waarin ze doodongelukkig zijn, omdat ze bang zijn voor het onbekende. We hebben een samenleving gecreëerd waarin we elkaar continu vertellen hoe ongelooflijk druk we zijn. Hoe vind je daarin de tijd om na te denken over wat echt belangrijk is? Tijdens private retreats ga ik de diepte in met vrouwen, om ze te helpen de tijd en stilte te vinden om terug te komen bij zichzelf en een leven te ontwerpen dat echt bij hen past. Zelf weet ik dat ik niet meer terugga naar het werk dat ik voorheen deed. Verder wil ik het vooral heel erg op z’n beloop laten. Ik beslis momenteel amper wat ik over twee uur ga doen en mijn agenda houd ik zo goed als leeg. Ik leef helemaal in het nu en dat is misschien nog wel de grootste winst.”

Benieuwd naar de twee andere inspirerende vrouwen? Je leest hun verhalen in de nieuwste Marie Claire!

Tekst: Channa Brunt | Beeld: BSR

Laatste nieuws