Slow fashion: vegan, ethisch én gerecycled wat betekent het?

De verschillen op een rij.

Lees ook

Duurzame kleding, het is een hot topic. Maar wat betekent het eigenlijk? Duurzaam betekent over het algemeen: kwaliteit boven kwantiteit. Een sustainable item zou dan ook langer mee moeten gaan. Hier zijn wat good to knows op een rij.

Vegan

Lees ook: Hebben: deze geheime collectie van Zara is geweldig

Veganistische kleding, het is een hot topic. Maar wat is het? In principe betekent dit dat de kledingstukken geen leer, dierenhuid, wol of dierlijk haar, bont, dons, zijde of ander materiaal dat afkomstig is van of getest op dieren bevat. De stoffen katoen, polyester, nylon, linnen en hennep zijn enkele voorbeelden van veganistische materialen. 

Ethisch 

Kun je o.a. herkennen aan het fair trade label dat in een kledingstuk zit. Dit betekent dat de mensen die het product geproduceerd hebben onder gezonde, eerlijke én veilige omstandigheden werken. Kledingbedrijven kunnen ook transparant zijn. Dit betekent dat ze eerlijk aangeven waar de grondstoffen vandaan komen, wat de arbeidsomstandigheden zijn en hoeveel de werknemers verdienen.  

Gerecycled 

Wist je dat tijdens het spinnen van de garen, vezels verloren gaan? Deze vezels vallen op de grond en worden dan weggegooid. Erg zonde natuurlijk! Gerecyclede stoffen, zijn gemaakt van de verloren vezels die tijdens het eerste spinproces op de grond gevallen zijn. Het ‘afval’ wordt dus hergebruikt voor het maken van garens en stoffen. 

Bron: Marie Claire Australia, Dutch Sustainable Fashion Week | Beeld: BSR 

Laatste nieuws

Zie ook