Inspiring woman Anna Nooshin (31) is veel meer dan alleen een mooi koppie. Ze is founder van online magazine NSMBL, zakenvrouw pur sang en (Holland's Next Top Model-)presentatrice. En ze doet tegenwoordig nog veel meer. Daarnaast wordt ze ook geregeld vastgelegd in de meest stijlvolle outfits. Anna vertelt ons hoe ze dit allemaal combineert en deelt haar carrièretips met ons.
1. Fake it till you make it
Ga de competitie met jezelf aan, zelfs wanneer je wilt solliciteren naar een baan die niet je droombaan is. Zorg dat je die job krijgt, maakt niet uit hoelang je van plan bent te blijven. Vraagt een bedrijf of je langs kunt komen voor een gesprek, zorg dan dat je direct beschikbaar bent. En vergeet niet na afloop meteen een mail te sturen om diegene te bedanken voor zijn of haar tijd.
2. Niets achteroverleunen
Letterlijk en figuurlijk. Tijdens een sollicitatiegesprek oog je weinig geïnteresseerd als je achterovergeleund zit. En in het dagelijks leven heb je er ook weinig aan. Als je het idee hebt dat je ergens in je leven vastzit, is het altijd beter om actie te ondernemen. Stil blijven zitten en wachten op verandering heeft niet veel zin.
3. Aandacht voor detail
Natuurlijk hoef je niet voor iedere sollicitatie een nieuw stuk proza uit je duim te zuigen, maar besteed wel aandacht aan je brief en probeer hem zo uniek mogelijk te maken. Knip- en plakwerk wordt vaak meteen opgemerkt. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te doen een originele intro bedenken. Dus ga er eventjes voor zitten en schrijf een opening die aansluit bij je potentiële nieuwe werkgever.
4. Vermijd standaard antwoorden
Wanneer iemand je vraagt naar je minder sterke punten en je antwoordt met Ik ben erg perfectionistisch, kun je ervan uitgaan dat je de baan niet zult krijgen. Iedereen geeft dit antwoord, en bovendien verpak je hiermee stiekem een compliment in een minpunt. Veel beter kun je proberen eerlijk te zijn. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je snel wordt afgeleid of het moeilijk vindt om meerdere klussen tegelijk op te pakken. Veel geloofwaardiger.
5. Wees jezelf, maar niet helemaal
Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek je ware aard laat zien, maar doe dit wel met mate. Ben je van nature geestig, dan is het logisch dat je een keer een grap uit je mouw schudt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je om de haverklap probeert om je toekomstige baas aan het lachen te krijgen. En ook wanneer je die droombaan eenmaal hebt bemachtigd is het belangrijk om goed aan te voelen wanneer je echte ik en je professionele ik aanwezig kunnen zijn. Probeer hier een balans in te vinden, maar: je professionele ik gaat altijd voor.
6. Weet van aanpakken
De meest vervelende, onaantrekkelijke zin die je op de werkvloer kan uitspreken, is: Maar dat is niet mijn taak. Er zullen altijd klusjes zijn die je niet leuk vindt, maar loop hier niet voor weg. Juist op dit soort momenten laat je zien dat je niet vies bent van hard werken. Dat merkt je baas heus wel op en daar word je voor beloond.
7. Ken je waarde
Wanneer je besluit om te vragen om loonsverhoging, zorg er dan voor dat je daar gegronde redenen voor hebt. En nee, het feit dat je ergens al een jaar werkt is geen reden voor opslag. Meer verantwoordelijkheid, meer werkdruk en behaalde targets wel.
Lees ook: 6 manieren om meer geld te verdienen als freelancer
Beeld: ANP