Crème op je gezícht smeren, alla, maar benen, armen en buik worden vaak vergeten. Terwijl die hartje winter juist schréeuwen om een laagje. Gewoon doen!
Grootste orgaan
De huid is je grootste orgaan, en bovendien is het je eerste barrière tegen invloeden van buitenaf. Schadelijke bacteriën, virussen en schimmels worden tegengehouden door de fysieke cellen waar je huid uit bestaat. Daarnaast bevindt zich op je huid ook een hele verzameling goede bacteriën die een beschermende werking hebben. Belangrijk dus dat je huid gezond blijft. Wanneer je huid uitgedroogd is of uit balans, kan-ie zijn beschermende functie minder goed uitvoeren. Vocht van binnenuit – drink genoeg water! – en vochtinbrengende producten van buitenaf zijn dus essentieel. Toch is de kans groot dat je niet de moeite neemt om je lijf iedere dag in te smeren. In de zomer misschien wel, omdat je blote benen dan prijken onder een jurkje. Maar juist in de winterse kou kan je huid dat beetje extra verzorging wel gebruiken.
Keuzes
Bij het kopen van een nieuwe gezichtscrème maak je ongetwijfeld een weloverwogen keuze. Wat is je huidtype en wat zijn je huidbehoeften? Ga je voor een dag- en nachtcrème in één, of heb je liever twee verschillende potjes? En voeg je ook nog een serum of toner toe aan je routine? Ook bij een bodyproduct zou je niet de eerste de beste uit het schap moeten pakken. Kijk en vergelijk en maak een keuze op basis van jouw huid en je gebruiksvoorkeur.
Onder de douche
Het verzorgen van je huid begint al onder de douche. Hoe lekker je een hete douche ook vindt, je huid denkt daar anders over. Door té warm water wordt je huid gestript van zijn natuurlijke beschermlaag en raakt-ie uit balans. Het gevolg: een droge huid. Liever niet te warm douchen dus – rond de 38 graden is oké – en ook zeker niet te lang. Nog beter is het om je douchebeurt af te sluiten met een minuutje onder de koude douche. Dit stimuleert de doorbloeding, wat uiteindelijk ook weer gunstig is voor je huid. Scrubben onder de douche is goed, maar niet te vaak. Je lichaam maakt van binnenuit nieuwe huidcellen aan, die steeds dichter naar de oppervlakte komen. Als ze eenmaal boven zijn, zijn ze dood. Maar dat betekent niet dat ze overbodig zijn, want dit laagje dode hoorncellen aan de oppervlakte is de eerste fysieke beschermlaag van je lijf. Één of twee keer per week een scrubje is ruim voldoende. Dan de keuze voor je douchegel. Traditionele zeep is bedoeld om vet en vuil te verwijderen. Maar de natuurlijke vetten op je huid, die wil je behouden, niet wegschrobben. Kies dus voor een mild, en wanneer je een gevoelige huid hebt zelfs het liefst zeepvrij, product. Houd je van gemak, dan is er de categorie verzorgende doucheproducten. Deze laten een verzorgend laagje achter op je huid, waardoor in- smeren na het afdrogen niet meer nodig is. Dus geen smoesjes meer dat je geen tijd hebt voor je bodyverzorging.
Smeren maar
Stap twee: het insmeren van je lijf. Als je voor het schap met lichaamsverzorging staat, kun je maar één conclusie trekken: de keuze is reuze. Makkelijk om je te verliezen in de eindeloze hoeveelheid mogelijkheden; er is butter, er is lotion, milk en olie. Wat te kiezen? Het verschil tussen al deze producten zit ’m vooral in de textuur, en dat zorgt er dan weer voor dat ze geschikt zijn voor verschillende huidtypes, behoeften en seizoenen. Een lotion kan lekker luchtig zijn in de zomer, maar niet hydraterend genoeg voor de winter. Zo kan een olie fijn zijn in het koude seizoen, als je huid dat beetje extra nodig heeft, maar kan dezelfde olie in de zomer veel te heftig en misschien zelfs wat plakkerig aanvoelen. Voor alle formules geldt: wil je je huid voeden, dan breng je je smeersel aan vlak na het douchen, op een licht vochtige en warme huid. Op die manier wordt de crème niet alleen het snelst opgenomen, maar sluit-ie ook zo veel mogelijk vocht in in de huid. Van alle texturen is een olie het meest direct verzachtend. Bovendien geeft een olie vaak een mooie glow. En waar het vroeger lang duurde voordat je olie was ingetrokken, zijn de meeste lichaamsolies nu zo van samenstelling dat dat niet meer het geval is. Een olie waarvan je zeker weet dat-ie snel intrekt, is een zogenaamde ‘droge olie’. Die combinatie van woorden klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat is nu juist het ding. Een droge olie bevat oliën die van nature lichtgewicht zijn, waardoor ze snel kunnen intrekken en je dus niet hoeft te wachten met aankleden na het insmeren. Het enige gevaar van een olie is dat hij de huid kan verstoppen. Is jouw huid acnegevoelig, vermijd dan de zones die snel verstoppingen vertonen, zoals je borstkas en rug.
Volle textuur
Wie geen uitgesproken droge of vette huid heeft, heeft baat bij een lotion. Deze trekt over het algemeen lekker snel in, wat ’m ook geschikt maakt om ’s ochtends te gebruiken voor je je aankleedt. Niet veel anders dan een lotion, is een bodymilk. Het enige verschil is dat-ie meest- al wat vloeibaarder is. Een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat je fijn vindt in gebruik. Zo’n milk werkt fijn op een huid die neigt naar vet, omdat-ie zo luchtig is dat de huid er niet door verstopt raakt. Body butter heeft de meest volle textuur van alle lichaamsverzorging. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit product een iets dikkere, boterachtige structuur. Dat komt doordat er vaak ingrediënten als sheaboter of cacaoboter in worden verwerkt. Fijn voor een huid die vocht tekort komt en dus wel wat versterking kan gebruiken. Want een sterke, gevoede huid is een gezonde huid.
Tekst: Marjolijn Vermeij | Beeld: Getty Images
Lees ook: Met deze simpele trucjes gaat je parfum jaren langer mee