Hoe je nog beter kunt genieten van je weekend

Zodat je vrije dagen net iets minder snel aan je voorbij vliegen.

In het weekend ben je dan (vaak) wel vrij van je werk, maar soms kun je alsnog niet helemaal tot rust komen. Hoe dit komt? Vaak doordat je ver vooruit plant, zodat je elk weekend wel iets te doen hebt.

Vooruit plannen

Hoe ontspannend een theetje drinken met vriendinnen of uiteten met je partner ook klinkt, volgens Amerikaanse onderzoekers kom je er niet van tot rust. Uit dertien studies van de Olin Business School van Washington University blijkt dat je jouw vrije tijd niet helemaal vol mag plannen. Vooruit plannen zou uit den boze zijn, omdat dit ervoor zou zorgen dat je er niet optimaal van geniet.

“Wanneer je vrije tijd heel concreet inplant, voelt het meer aan als werken”, aldus wetenschapper Selin Malkoc. “Daardoor word je minder enthousiast over de ingeplande activiteiten en geniet je er minder van.”

Oplossing

Het is natuurlijk lastig om helemaal niets te plannen en dat beseffen de wetenschappers zich ook, maar toch is er een oplossing voor het probleem. “In plaats van een specifieke tijd af te spreken, spreek je af ‘in de namiddag’ of ga je naar een feestje ‘na het eten’. Zo voelt het minder aan als ‘moeten’ en geniet je er meer van.”

Bron: TIME Magazine, HLN | Beeld: Roberto Nickson

Laatste nieuws