Hardlopen? Zo blijf je gemotiveerd en houd je het vol

Experts zeggen dat het 91 dagen duurt om beweging een gewoonte te laten worden.

Sinds het begin van de intelligente lockdown is er een ware running boom ontstaan in Nederland. Maar de vraag luidt: is hardlopen nog steeds zo populair?

Onderzoek

Uit data van RunKeeper blijkt dat er meer Nederlanders zijn gaan hardlopen in juni en juli 2020; vaker dan in dezelfde periode in 2019. Uit onafhankelijk onderzoek door ASICS blijkt tevens dat 83% van de lockdown lopers van plan is om te blijven hardlopen of om zelfs meer te gaan hardlopen.

Tips & Tricks

Oké, je hebt het hardlopen dus praktisch omarmd, maar hoe houd je je running journey ook écht vol? Marie Claire geeft je graag een aantal tips.

  1. Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om het leuk te maken. Geef er een speelse draai aan door bijvoorbeeld gps-figuren te rennen.
  2. Tegen spier- en gewrichtspijn helpt het om genoeg water te drinken. Drink minstens vier uur voordat je gaat hardlopen zo’n 4-6 ml water per kg aan lichaamsgewicht, zorg voor voldoende water tijdens en na het lopen. Ga daarnaast 20 minuten lang niet zitten en blijf bewegen, om spierpijn te voorkomen.
  3. Wissel tussen schoenen om blessures te voorkomen.
  4. Leer je eigen voeten kennen om erachter te komen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Doe bijvoorbeeld de duimtest; kijk of je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past. Zorg dat je de voet op en neer kunt bewegen. (Ook kun je een hardloopanalyse laten uitvoeren, zodat je er zeker van bent dat je de juiste schoenen draagt.)
  5. Maak realistische SMART doelen. Zorg dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
  6. Zorg voor een afwisselend trainingsprogramma om gemotiveerd te blijven. Probeer nieuwe routes, snelheden en hardloopstijlen uit.

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws