De 10 meest voorkomende redenen waarom mensen hun sportsessie skippen

"Die sportschool is er morgen ook nog wel." 

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen hun sportsessie skippen

We zijn allemaal wel bekend met het voldane gevoel dat je ervaart wanneer je naar de sportschool bent geweest. Heerlijk, is het. Ondanks deze kennis kan het echter alsnog best een opgave zijn om naar de gym te gaan – moe, geen zin, geen tijd. Uit een recent onderzoek blijkt nu wat de meest voorkomende redenen zijn waarom we de sportschool skippen.

Een keertje overslaan

Ook de fanatiekste sporters onder ons hebben weleens de neiging om een training over te slaan. PureGym was benieuwd om welke redenen mensen de sportschool het meest skippen en ondervroeg hiervoor 2.000 volwassenen. Hoewel het geen verrassing is dat sommige mensen gewoon echt geen zin hebben om te gaan, blijken er meerdere factoren te zijn die een sportschoolsessie kunnen belemmeren.

Dit zijn de tien meest voorkomende redenen waarom mensen hun sportsessie overslaan:

 1. Moe: 26 procent
 2. Geen zin: 23 procent
 3. Te weinig tijd: 20 procent
 4. Het is buiten koud, nat en donker: 17 procent
 5. Een moeilijke of drukke dag gehad: 13 procent
 6. Niet genoeg slaap gehad: 13 procent
 7. Het is buiten te heet, of het weer is te lekker: 12 procent
 8. Uitstelgedrag: 11 procent
 9. Niet lekker voelen: 11 procent
 10. Nog spierpijn hebben van een eerdere workout: 11 procent

Naast de top tien deelden de onderzoekers ook nog welke andere redenen mensen opgaven. Zo wilden sommigen liever uitslapen in plaats van sporten in de ochtend, anderen gaven aan de sportschool te skippen wanneer ze ongesteld waren of last hadden van een kater. O, en een koptelefoon vergeten zijn, was ook een reden voor veel 18 tot 24-jarigen om niet meer te gaan sporten.

Je gedrag bekijken

"Iedereen zit in hetzelfde schuitje en zelfs topsporters hebben weleens een dag waarop ze het niet voelen en een rustdag nodig hebben," aldus Stephen Rowe, Chief Marketing Officer van PureGym. Hij vervolgt dat het goed is om af en toe niet al te streng voor jezelf te zijn.

"Het is cruciaal voor een gezonde relatie met lichaamsbeweging om jezelf niet te veel de schuld te geven wanneer je een keer niet kunt sporten omdat andere dingen een keer in de weg zitten", vervolgt hij. "Het is echter ook belangrijk om te begrijpen of je steeds dezelfde excuses gebruikt en je eigen doelen in de weg staat." Als dat het geval is, is het volgens de sportexpert goed om je leefpatroon onder de loep te nemen en om te kijken of je aanpassingen kunt maken waardoor het makkelijker wordt om te sporten. Het is immers ontzettend belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid om te bewegen.

Lifestyle
 • Body and Soul
 • Karolina Kaboompics (Pexels)