“Doe maar duurzaam, zo moeilijk is het niet”

Van 6 tot 15 oktober staat Nederland in het teken van duurzame mode. Lees hier meer!

Lees ook

Marie Claire lanceert op donderdag 12 oktober haar Green Issue, een volledig nummer over duurzaam leven, eten maar ook zeker shoppen. Daarom willen we de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) nogmaals in de kijker zetten. Van 6 tot 15 oktober staat Nederland in het teken van duurzame mode. Honderden winkels doen mee met DSFW en designers laten zien wat er allemaal kan met gerecycled materiaal.

Talking trash
Vorige week donderdag 5 oktober was de grand opening van de vierde editie. Dit jaar met als thema ‘Talking Trash’. Jonge en gevestigde designers lieten ontwerpen zien gemaakt van afval. Zo gebruikte Danya Weevers tuinafval voor haar nieuwe collectie en maakte Meike van Lelyveld kleren van wattenstaafjes. Ook Monique Collignon heeft een collectie binnen het thema ontwikkeld. Spraakmakend is dat de show plaatsvond op het terrein van afvalverwerker Meerlanden, vlak bij Aalsmeer. Organisator Cécile Scheele: “We willen laten zien wat we allemaal kunnen met afval in plaats van steeds weer nieuwe grondstoffen te gebruiken. We hebben voor deze locatie gekozen omdat het een mooi contrast vormt met high fashion.”

Consumenten hebben een belangrijke rol in het verduurzamen van de fashionindustrie, maar hun invloed is nog beperkt. Dit komt onder andere doordat het bewustzijn over de effecten van de mode-industrie op milieu en de maatschappij laag is. Daarom maakt DSFW duurzame mode op allerlei manieren zichtbaar.

Kan niet waar zijn!
• 1 op de 3 kledingstukken in de kast wordt nooit gedragen.
• In Nederland gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg.
• Gemiddeld kopen mensen 60 procent meer kleding- stukken dan vijftien jaar geleden – en we doen er half zo lang mee.
• Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 bad- kuipen te vullen.
• Slechts 0,1 procent van alle kleding die wordt ingezameld door liefdadig- heids- en retourprogram- ma’s wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels.
• De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO2-uitstoot.

Ik koop duurzaam
Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week worden samen met honderden winkels door heel Nederland alle ontwikkelingen in duurzame mode gevierd. Gedurende de week zijn er shows, lezingen en ‘swap markets’ in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Haarlem, Tilburg en Enschede. Er zijn speciale activiteiten in de grote shopsteden en winkels organiseren zelf ook events. Deelnemende winkels herken je aan de sticker ‘Ik koop duurzaam’.

De Dutch Sustainable Fashion Week is nog tot 15 oktober. Bekijk het volledige programma hier.

Lees ook: Koopgedrag millenials impulsiever dan oudere generatie

Beeld: DSFW

Laatste nieuws

Zie ook