Streetstylefotografen willen erkenning en protesteren: #NoFreePhotos

Tijd voor erkenning!

Lees ook

De streetstyleparade die elke modemaand op straat plaatsvindt; je zou het bijna een fenomeen kunnen noemen. Tijdens de bekende modeweken worden bloggers, journalisten en it-girls, uitgedost in de nieuwste trends, op de kiek gezet door streetstylefotografen van over de hele wereld. Er wordt geduwd, gerend en geroepen om het beste shot te scoren. Je zou denken dat de beelden die ze van het straatspektakel schieten mooi geld opleveren, maar dat is niet zo. De beelden van fotografen worden zo vaak onbetaald en ongevraagd op internet geplaatst zonder de juiste credits te vermelden, dat de fotografen nu actie ondernemen.

Onduidelijke regels
Met de hashtag #NoFreePhotos wil een veertigtal fotograferen die zichzelf ‘The Photographers’ noemen, erkenning voor hun werk. “We willen dat mensen ons werk respecteren”, vertelt Nabile Quenum, een Franse fotograaf, aan de krant New York Times. “Wij proberen ook gewoon onze boterham te verdienen en velen van ons hebben het moeilijk. Bij magazines zijn de regels duidelijk, maar online zijn ze nog vaag. Er is een soort afspraak dat je de fotograaf tagt die de foto gemaakt heeft. Maar het is ook gemakkelijk om een screenshot te nemen en de foto te gebruiken voor een advertentie en er geld mee te verdienen. Maar wat krijgt de fotograaf dan?”

 

“Onze beelden worden constant gebruikt zonder toestemming, door merken en door influencers die ze plaatsen om hun contractuele verplichtingen tegenover merken na te komen”, zegt gerenommeerde fotograaf Adam Katz Sinding van Le 21eme. “Hun samenwerkingen resulteren soms in deals van duizenden dollars, maar de fotografen krijgen niets, en met af en toe een tag worden onze rekeningen niet betaald”. Alle leden van ‘The Photographers’ zullen vanaf nu in hun social media-posts de hashtag #NoFreePhotos gebruiken om misbruik tegen te gaan. Hopelijk wordt er ook snel een wet ingevoerd waardoor het gebruiken van andermans foto’s op social media niet meer zomaar kan. Eerlijk is eerlijk!

Lees ook: Zien: de eerste H&M look is onthuld

Bron: GVA | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook