Waarom je beter niet in je pyjama vanuit huis kunt werken

Het kan namelijk deze (psychische) klachten veroorzaken...

Veel mensen werken sinds de uitbraak van het coronavirus (verplicht) thuis. Nu je al een paar maanden thuis zit, stap je waarschijnlijk het liefst zo je bed uit om vervolgens in je pyjama aan het werk te gaan. Maar wist je dat dit negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben? Hieronder een opsomming welke klachten je kunt krijgen.

Verminderde productiviteit

Lekker in je pyjama thuis aan het werk, dan ben je vast een stuk productiever in zo’n comfortabele outfit, toch? Nee, helaas werkt het niet zo. De Amerikaanse psycholoog Jennifer Dragonette laat aan PureWow weten dat het thuiswerken in pyjama voor een aantal (psychische) klachten kan zorgen. Hoe dit kan? Omdat je brein het dragen van comfortabele kleding zoals een pyjama associeert met ontspanning en naar bed gaan om te slapen. Je hersenen staan als het ware in een ‘relax-stand’, waardoor je juist minder productief kan werken.

Negatieve instelling

De scheiding tussen werk en ontspanning is ook tijdens het thuiswerken erg belangrijk om te behouden. “Wisselen tussen kleding om in te werken en kleding om in te ontspannen kan juist psychologisch een duidelijk verschil maken tussen privé- en werktijd”, stelt Dragonette. Naast de verminderde productiviteit kan het dragen van een pyjama ook bijdragen aan je instelling ten opzichte van je baan. Volgens de psycholoog kunnen mensen zich het meest gezaghebbend, betrouwbaar en bekwaam voelen wanneer ze formele, zakelijke kleding dragen. Bij het dragen van een casual outfit voelen mensen zich juist het vriendelijkst. “Door in je pyjama te lopen voel je je dus minder bekwaam voor je baan, waardoor je minder gemotiveerd bent”, aldus Dragonette.

Slecht zelfbeeld

Onbewust kan het dragen van een pyjama tijdens het werken ook negatief bijdragen aan je zelfbeeld. Dit heeft volgens onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire te maken met het feit dat de kleding die mensen dragen, gelijkstaat aan hun houding en hoe ze zich voelen. Draag je formele werkkleding? Dan kan je je ook beter in je werkrol verplaatsen. Heb je een digitale meeting op de planning staan? Zorg er dan toch voor dat je goed voor de dag komt. Niet alleen om je collega’s een plezier te doen, maar vooral voor jezelf! Je straalt een positievere werkhouding uit en je zal zelf beter in je vel zitten tijdens de zoveelste thuiswerkdag.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Jan Baborak

Laatste nieuws