Dit wordt de boete als je geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes

Vanaf deze datum mag je sommige ruimtes niet meer betreden zonder mondkapje.

mondkapjes

Het geldt al een paar maanden voor het openbaar vervoer: draag je geen mondkapje, dan kun je rekenen op een boete van 95 euro. Binnenkort wordt deze boete ook uitgedeeld als je geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes.

Mondkapjesplicht

Het kabinet kondigde weken geleden al aan dat een mondkapjesplicht in de maak is. Uiterlijk 1 december zal de verplichting om een mondkapje te dragen in openbare binnenruimten dan ook echt in werking treden.

Het niet dragen van een mondkapje kan je duur komen te staan, bevestigt nu het ministerie van Justitie en Veiligheid. Net als bij andere ‘corona-overtredingen’ kun je rekenen op een boete van 95 euro. Good to know: met het overtreden van de nieuwe maatregel krijg je geen strafblad.

Uitzonderingen

Nu is het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten als winkels, musea, bibliotheken en bij de kapper voor mensen boven de dertien jaar nog een dringend advies. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje al langere tijd verplicht.

Mensen die vanwege een (zichtbare of onzichtbare) beperking geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van de plicht. Ook tijdens het binnen sporten hoef je geen mondkapje op te zetten, maar in de kleedkamers wel. Bepaalde beroepsgroepen, zoals sekswerkers, zijn ook niet verplicht een mondmasker te dragen.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • BrunoPress