Meer dan 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb ontving duizenden klachten over onder andere verlate en onregelmatige menstruaties na een vaccinatie.

Ervoer jij een onregelmatige, hevige of verlate menstruatie nadat je eerder dit jaar geprikt werd met een coronavaccin? Dan ben je niet de enige. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 1 december van dit jaar meer dan 17.000 klachten over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties.

De klachten

Voor 17.000 vrouwen en personen die menstrueren was hun menstruatie anders dan voor de vaccinatie, zo lieten zij na hun vaccinatie weten aan bijwerkingencentrum Lareb. De meesten (4500 meldingen) gaven aan dat hun menstruatie heviger was dan de vorige keer. Ook gaven zo'n 3200 vrouwen aan dat zij later ongesteld werden dan normaal. Daarnaast waren ook een onregelmatige menstruatie (3200 meldingen) en tussentijds bloedverlies (3000 meldingen) veelgehoorde klachten.

Overigens meldden ook vrouwen die de menopauze al doorwaren zich. Vijfhonderd vrouwen tussen de 54 en 64 jaar gaven aan dat zij bloedingen ervoeren nadat ze de prik kregen. Ook vrouwen boven de 75 jaar en personen die al langer dan tien jaar niet meer ongesteld waren geweest, maakten meldingen.

Is een verstoorde cyclus hiermee een bijwerking van het vaccin? Dat kan het bijwerkingencentrum nog niet stellen. Lareb benadrukt dat hier meer onderzoek naar gedaan moet worden. Van een verband lijkt in ieder geval wel sprake, zo vermoedt ook Lareb-directeur Agnes Kant. “Het zijn best veel meldingen, en ze zijn ook opvallend in de zin van dat vrouwen zeggen dat ze nu ineens last hebben van een menstruatiestoornis. Wij denken daarom dat het wel mogelijk is dat het een bijwerking is.” Vanwege de grote hoeveelheid meldingen heeft Lareb de rapportage overgedragen aan College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Andere verklaringen

Nogmaals, er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het verband van een verstoorde menstruatie en het coronavaccin. Wel durft Lareb een mogelijke verklaring te geven. Je immuunsysteem wordt door de prik aan het werk gezet. En een inwerking gesteld immuunsysteem kan effect hebben op je hormonen. Dit kan ook de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies beïnvloeden, waardoor menstruatiestoornissen plaatsvinden. Wel lijkt het erop dat dit effect slechts tijdelijk is.

Ook wil Lareb benadrukken dat menstruatiestoornissen niet ongewoon zijn. Zo kan een verstoorde cyclus plaatsvinden als iemand stress ervaart. Het kan daarom ook om toeval gaan. Bijvoorbeeld wanneer iemand de prik kreeg tijdens een stressvolle periode.

Reden voor paniek is er dus niet. Zeker niet wanneer het gaat om je vruchtbaarheid. Toen de vaccins nog maar net werden gegeven, was hierover nog wel onrust onder vrouwen met een kinderwens. Directeur Kant wil nogmaals die zorgen bij mensen wegnemen. “De zorgen daarvoor begrijp ik heel goed, maar gelukkig zijn er echt onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het coronavaccin niet leidt tot onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid.”

Bron: NOS | Beeld: iStock

Laatste nieuws