Dít zijn de maatregelen die vanaf vandaag ingaan

De harde lockdown is vanaf vandaag ingegaan.

“Nederland gaat op slot”, luidden de woorden van premier Rutte gisteravond tijdens zijn toespraak vanuit het Torentje. Tijd om te wennen aan het sombere nieuws was er amper. De harde lockdown is namelijk om middernacht al ingegaan en geldt ten minste vijf weken – tot en met dinsdag 19 januari 2021. Ben jij het overzicht kwijt van alle nieuwe coronamaatregelen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Winkels

Anders dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar, moeten de niet-essentiële winkels dit keer wél langere tijd hun deuren sluiten. Hierbij gaat het om kleding-, schoenen- en interieurzaken, maar ook om bouwmarkten. Supermarkten blijven open, net als slagers, bakkers, drogisterijen en andere winkels voor eerste levensbehoeften. Ook tankstations en dierenspeciaalzaken mogen hun deuren openhouden. Op de website van de Rijksoverheid is het volledige overzicht te vinden van winkels die openblijven gedurende de harde lockdown.

Contactberoepen

Vervelend nieuws voor mensen met een niet-medisch contactberoep, zij moeten hun werkzaamheden tot halverwege januari staken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kappers en masseurs, maar ook om tatoeëerders, nagelsalons en schoonheidsspecialisten. Mensen met een medisch contactberoep kunnen blijven doorwerken, met alle afstands- en hygiëneregels die al van kracht zijn. Bij medische contactberoepen kan gedacht worden aan artsen, tandartsen, diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen. De Rijksoverheid heeft een overzicht gepubliceerd van uitgezonderde contactberoepen.

Scholen en opvang

Om praktische redenen sluiten de scholen en kinderopvang niet vandaag al, maar morgen. Vanaf woensdag sluiten alle basis- en middelbare scholen hun deuren. Dat betekent dat de leerlingen nog een paar dagen online les moeten volgen, voordat ze vrijdagmiddag de tweeweekse kerstvakantie inluiden. Na de kerstvakantie zullen zij in ieder geval tot en met het weekend van 16 en 17 januari online les krijgen. Deze maatregelen gelden ook voor studenten op het mbo, hbo en universiteiten. Volgens de Rijksoverheid zijn er uitzonderingen voor examens en zogeheten kwetsbare leerlingen.

Vanaf woensdag kunnen ouders met hun kind(eren) niet meer terecht bij de kinderopvang. Deze sluit zijn deuren in ieder geval tot en met 17 januari. Ouders met een essentieel beroep kunnen hun kind uitsluitend brengen voor noodopvang.

Cultuur en vrije tijd

Ook de cultuur- en vrijetijdssector ontspringt de dans niet in deze harde lockdown. Deze sector werd begin november hard getroffen door het verzwaringspakket, maar mocht na twee weken de deuren weer openen. Helaas moeten de musea, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden en pretparken toch weer dicht, in ieder geval tot en met 19 januari. Dit geldt ook voor seksclubs.

Sport

Waar de sportscholen een tijdje werden ontzien van de strengere coronamaatregelen, komt daar nu een eind aan. Niet alleen groepslessen, maar ook individueel sporten in de sportschool is niet langer toegestaan. Alle binnensportlocaties gaan dicht, zei Rutte duidelijk. Sporten kan nog wel buiten, maar wel met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Jongeren onder de 18 jaar mogen nog wel in groepsverband sporten. Ook topsporters mogen gewoon doorgaan met sporten én met de competities.

Bijeenkomsten

Mogen er nu nog drie mensen over de vloer komen, zijn dat er vanaf vandaag slechts twee. Dit geldt niet voor kinderen van 12 jaar of jonger. Ook op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag geldt er een uitzondering: op die dagen mag je nog maximaal drie gasten per dag ontvangen. Daarnaast gaat de maximale groepsgrootte op straat ook naar beneden, naar maximaal twee personen. Huishoudens van bijvoorbeeld drie of vier mensen kunnen nog wel samen over straat.

Reizen

Rutte was heel duidelijk in zijn toespraak: “Blijf zoveel mogelijk thuis.” Het advies blijft dan ook om zo min mogelijk te reizen, in ieder geval tot halverwege maart niet. Dit geldt voor reizen met het openbaar vervoer, maar ook voor reizen naar het buitenland. De stelregel luidt: reis alleen als het absoluut noodzakelijk is.

Wat kan er wel?

Het was geen milde boodschap die Rutte maandagavond, begeleid onder fluitconcerten op straat, meedeelde. Heel veel kan niet meer. Toch zijn er enkele lichtpuntjes. De hotels blijven open, al mogen ze geen eten en drinken meer serveren. Ook kerken, moskeeën en andere gebedshuizen mogen openblijven. Voor de horeca en coffeeshops blijft gelden dat afhalen toegestaan is. En hoewel er wel over gesproken is, komt er geen avondklok. Je kunt ‘s avonds dus nog gerust een ommetje maken.

Feestdagen

Voor Kerstmis wordt er een kleine uitzondering gemaakt. Op 24, 25 en 26 december mag je, net als nu, maximaal drie gasten per dag ontvangen in plaats van twee. Hierbij gaat het om mensen van 13 jaar en ouder – kinderen tot en met 12 jaar zijn uitgezonderd. Voor oud en nieuw geldt helaas wél het maximaal aantal gasten van twee per dag.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws