Reizen buiten Europa: inspiratie voor na de coronacrisis

Hier doe je inspiratie op voor een reis naar Vietnam, Amerika of Canada na de coronacrisis. Lees ook meer over het aanvragen van een visum, ESTA of eTA.

De uitbraak van het coronavirus gooit roet in het eten voor personen die een verre reis gepland hadden. Reizen buiten Europa is op het moment over het algemeen niet mogelijk. Toch is de coronatijd het perfecte moment om een toekomstige reis te plannen. Wat is er nu we veelal thuis zitten nou leuker dan alvast na te denken over mooie bestemmingen aan de andere kant van de wereld? Het is daarbij verstandig ook alvast uit te zoeken of voor jouw droombestemming een visum nodig is.

Zuidoost-Azië, dé ultieme bestemming voor backpackers

Zuidoost-Azië is een van de populairste gebieden onder backpackers. Dat is niet gek want de landen in Zuidoost-Azië bieden een mix van interessante cultuur, natuur en lekker eten. De landen zijn bovendien voor Nederlandse begrippen erg goedkoop en daarom geliefd bij jongeren.

Vietnam is een van de landen waar cultuur en natuur samenkomt. De rijke geschiedenis van het land is bijvoorbeeld terug te zien in de oude wijk van de hoofdstad Hanoi, waar men koloniale gebouwen en verschillende monumenten aantreft. Symbolen van de boeddhistische cultuur zoals pagodes en tempels zijn in Vietnam overal aanwezig. Het hectische verkeer in het land met duizenden brommers scooters is een attractie op zichzelf. Daarnaast staat het land bekend om zijn schitterende natuur. Halong Bay is misschien wel het hoogtepunt van reizigers die naar Vietnam gaan. Hier vindt men een prachtig landschap met eilanden, rotsformaties en drijvende dorpen. Een andere favoriet van veel reizigers is Sapa, een bergdorp met fantastisch uitzicht over groene rijstvelden en valleien. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers zullen hun hart ophalen in Vietnam. Denk er wel aan dat voor Vietnam een visum noodzakelijk is.

Een rondreis door Vietnam wordt vaak gecombineerd met een reis door andere landen in Zuidoost-Azië, zoals Cambodja, Laos en Thailand. Reis vanuit Vietnam door naar de tempels van Angkor Wat in Cambodja, komt tot rust aan de parelwitte stranden van Thailand of breng een bezoek aan de metropool Bangkok.

Adembenemende natuur en wereldsteden in Noord-Amerika

Noord-Amerika staat ook bij veel reizigers hoog op de bucketlist. De Verenigde Staten en Canada zijn samen bijna eens zo groot als heel Europa bij elkaar. Daarom biedt het continent talloze mogelijkheden voor een rondreis. De landen hebben verschillende miljoenensteden, waar je je direct in een filmset waant, maar ook talloze nationale parken en schitterende natuurgebieden. Veel mensen denken bij Amerika direct aan de Big Apple of LA, maar het continent heeft meer interessante wereldsteden die een bezoek waard zijn. Wat dacht je van San Francisco, de heuvelachtige stad die bekend staat om de indrukwekkende Golden Gate Bridge of van de hoofdstad Washington D.C., waar het Witte Huis en het Capitool bezichtigd kunnen worden. Denk daarnaast eens aan Boston met de beroemde universiteit Harvard, de zonnige stad Miami met stranden en Cubaanse invloeden of Denver, de stad die aan de voet van de Rocky Mountains ligt. Ook Canada is leuke bestemming voor stadsliefhebbers. Bewonder de skyline van Toronto met de 553 meter hoge CN Tower of ontdek de Franse invloeden in Montréal en Québec.

Ook natuurliefhebbers zijn in Noord-Amerika aan het juiste adres. De Verenigde Staten hebben maar liefst 62 nationale parken verdeeld over het hele land. Yosemite is een van de meest bezochte parken en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers met de vele watervallen, gletsjers en rotsformaties. Een andere favoriet is Yellowstone, het oudste nationale park van Amerika, waar men geisers en vulkanische structuren vindt. De meest bezochte nationale parken van Canada zijn Banff en Jasper in de Rocky Mountains. De parken worden gekenmerkt door een spectaculair berglandschap en de vele wilde dieren die er gespot kunnen worden. Een must-see veel reizigers naar Noord-Amerika zijn de Niagara Falls, drie watervallen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada.

Houd er rekening mee dat voor een reis naar Amerika een ESTA en voor een reis naar Canada een eTA nodig is. Alleen personen die over land aankomen, hebben deze reistoestemming niet nodig. Vlieg je bijvoorbeeld naar

Amerika en ga je vanuit daar met de auto, trein of bus naar Canada, dan hoef je geen eTA aan te vragen, maar wel een ESTA. Vlieg je naar Canada en reis je over land naar Amerika, dan is alleen een eTA nodig.

Reisvoorbereidingen: op tijd een visum aanvragen

Het plannen van een reis bestaat helaas niet alleen uit het uitstippelen van een route en de bezienswaardigheden die bezocht worden. Er moeten ook enkele praktische zaken voorbereid worden, waaronder een visum. Het wordt aangeraden op tijd met het aanvragen van een visum te beginnen, zodat al het papierwerk op tijd geregeld is. Hoewel het momenteel nog niet mogelijk is veel bestemmingen buiten Europa te bezoeken, kan het toch verstandig zijn om nu alvast het visum aan te vragen.

Vietnam heeft een inreisverbod uitgevaardigd voor alle toeristen die geen dringende reden hebben voor een reis naar Vietnam. De immigratiedienst kent daarom momenteel geen visums toe. Toch kan het visum Vietnam wel alvast online aangevraagd worden. Aanvragen worden dan in de wacht gezet en pas behandeld, wanneer het weer mogelijk is naar het land te reizen. Door het visum nu al aan te vragen, hoef je je hier later geen zorgen meer over te maken.

Ook voor Amerika en Canada geldt op dit moment een inreisverbod. De Verenigde Staten weren personen die in de 14 dagen voor hun aankomst in een van de Schengenlanden, Ierland of het Verenigd Koninkrijk geweest zijn. In Canada zijn momenteel helemaal geen buitenlandse toeristen welkom. Toch worden de reistoestemmingen voor deze landen, het ESTA Amerika en het eTA Canada nog steeds afgegeven. Het ESTA is twee jaar geldig, het eTA vijf jaar. Daarom kunnen reizigers nu al een ESTA of eTA aanvragen als zij weten dat ze in de komende paar jaar naar Amerika of Canada zullen reizen.

Beeld: Nathan Dumlao

Laatste nieuws