De reden waarom iedereen op soloreis zou moeten gaan

Een solotrip is een groot avontuur dat je voor altijd bijblijft.

De reden waarom iedereen op soloreis zou moeten gaan

Alleen op reis gaan wordt steeds populairder. Van verre bestemmingen tot weekendjes weg dicht bij huis, steeds meer mensen gaan er alleen op uit. Of je nu droomt van een leven als digital nomad of jezelf wilt onderdompelen in nieuwe culturen, een soloreis is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Alleen op avontuur

Voor het eerst alleen op reis gaan is natuurlijk ontzettend spannend. Helemaal als je gewend bent altijd met een partner of vrienden op reis te gaan, is het nogal een omschakeling. Ineens maak je alle beslissingen alleen en moet je jezelf vermaken. Tel daar een vreemde cultuur en taal bij op, en je begrijpt waarom een solotrip behoorlijk overweldigend kan zijn.

De reden dat steeds meer mensen op een solotrip gaan, is het verlangen naar vrijheid. We willen de wereld zien en vooral niet op andere mensen hoeven te wachten om die droom waar te maken. Daarnaast kan even ontsnappen aan je dagelijkse leven ontzettend verfrissend zijn, om wat voor reden dan ook. Door nieuwe plekken te bezoeken kan je je horizon verbreden en je kijk op de wereld verrijken.

Veiligheid kan een reden zijn dat mensen terughoudend zijn over een solotrip, vooral voor vrouwen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig apps waar je gemakkelijk andere vrouwelijke reizigers kunt ontmoeten. In hostels kun je ook female-only kamers boeken, wat ook al een extra gevoel van veiligheid kan geven. Daarnaast is het altijd verstandig om je van tevoren te verdiepen in het land waar je naartoe gaat. Zo ben je op de hoogte van culturele verschillen en kun je de nodige aanpassingen doen om die te respecteren.

Ontdekkingsreis

Een solotrip is een echte ontdekkingsreis, in de breedste zin van het woord. Je zult nieuwe plekken, eten en talen ontdekken en genieten van al deze indrukken. Daarnaast ontdek je ook nieuwe dingen over jezelf, hoe cliché dat ook klinkt. Waar je normaal gesproken misschien naar de mening van anderen luistert, word je nu gedwongen om zelf beslissingen te nemen. Zo leer je om op jezelf te vertrouwen.

Je zelfvertrouwen krijgt een flinke boost door al die nieuwe, spannende dingen die je onderneemt. Je vindt je weg in een onbekend land en bent zelfstandiger dan ooit. Dit geeft een nieuwe zelfverzekerdheid die je voor de rest van je leven mee kunt nemen. Misschien schrikt alleen op pad gaan je af, maar onthoudt dat je niet alleen hoeft te zijn als je dat niet wilt. In hostels ontmoet je gemakkelijk andere mensen waarmee je kunt optrekken. Maar juist het alleen leren zijn kan ook de uitdaging zijn van je solotrip.

Tijd voor jezelf

Tijdens een solotrip heb je alle tijd van de wereld en kun je de dagen inplannen zoals je zelf wilt. Daar geldt ook voor het sociale aspect. Breng je de dag alleen door of ga je op zoek naar gezelschap? Je kunt een mooie balans vinden tussen tijd voor jezelf en nieuwe mensen leren kennen. Er kunnen prachtige vriendschappen ontstaan met mensen die je in het dagelijks leven anders nooit had ontmoet. Mensen met een andere afkomst en achtergrond kunnen je inspireren met hun unieke kijk op het leven.

Of je nu een bezige bij bent en de hele dag volplant of juist wilt ontspannen, je hebt ineens veel tijd om na te denken. In de sleur van het dagelijks leven vergeet je soms bepaalde gebeurtenissen. Misschien heb je te maken gehad met verlies, maar heb je nooit echt de tijd genomen om daarover na te denken. Het kan ook zijn dat je op een kruispunt staat wat betreft je carrière. Soms helpt het om je vertrouwde bubbel te verlaten en je onder te dompelen in andere culturen. Misschien ontdek je nieuwe interesses, of heb je na een goed gesprek ineens een andere kijk op zaken. Hoe dan ook, een solotrip kan je ontzettend veel brengen.

Lifestyle
  • Her, Go Overseas
  • Adobe Stock