Ai: zoveel thuiswerkers gaan nog steeds naar kantoor

En dit is best een hoog percentage...

Vorig jaar maart kondigde premier Rutte voor de eerste keer de duidelijke oproep om massaal thuis te gaan werken. Halverwege december, herhaalde hij dit nogmaals toen hij de harde lockdown afkondigde. Maar wist je dat 43 procent van de thuiswerkers nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor gaan?

Toch naar kantoor

Hoewel de boodschap van Rutte duidelijk is (“werk thuis”), zijn er nog steeds veel werkgevers en werknemers die geen rekening houden met deze coronamaatregel. Zo gaat ruim twee vijfde van de Nederlanders die thuis kúnnen werken toch gewoon naar kantoor. Dit is niet altijd omdat zij dit zelf willen, maar vaak omdat de baas dit wil. Bij meer dan een kwart (27 procent) van de thuiswerkers, vraagt de werkgever hen om naar kantoor te komen. Dat blijkt uit cijfers van werknemersorganisatie CNV van een onderzoek onder ruim 1200 thuiswerkende leden.

Bestrijden

“Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis.”

Donkere maanden

Hoewel de CNV-voorzitter schrikt van de cijfers, kan hij ze ook verklaren. Bij bijna de helft van de ondervraagden valt het thuiswerken in deze donkere wintermaanden een stuk zwaarder dan in de lente en zomer. “Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht”, aldus Fortuin.

Problemen

Uit het onderzoek kwamen nog enkele andere problemen aan het licht. Zo heeft bijna de helft (45 procent) van de thuiswerkers geen goede werkplek thuis. Dat leidt bij twee derde van de werkenden zelfs tot fysieke klachten, zoals last van de schouders, nek en armen. Daarnaast hebben thuiswerkers met schoolgaande kinderen en/of kinderen die naar de opvang gaan het extra zwaar tijdens de lockdown. Zo zegt 60 procent weinig tijd voor zichzelf te hebben. Veel thuiswerkers met kinderen krijgen daarbij ook weinig steun en begrip van hun werkgever. Een kwart van hen geeft aan dat hun baas er geen rekening mee houdt dat er jonge kinderen in huis zijn.

Kosten thuiswerken

Tevens kost thuiswerken natuurlijk ook meer geld voor de thuiswerkers. Denk aan een verwarming die de hele dag aanstaat en de lampen die moeten branden in deze donkere maanden. Dit zijn kosten die je niet maakt als je van negen tot vijf op kantoor zit elke werkdag. Toch krijgt meer dan de helft (54 procent) van de thuiswerkers deze thuiswerkkosten niet vergoed. De CNV pakt dit probleem serieus op en stelt dit aan de orde tijdens cao-onderhandelingen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: The Devil Wears Prada

Laatste nieuws