Yes, zwanger! Tijd om het kraampakket aan te vragen. Hoe doe je dat?

Wat zit er in en hoe vraag je zoiets aan?

Als je in verwachting bent, dan dien je een aantal praktische zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg tijdens je zwangerschap, de bevalling én de periode daarna. Zo moet je ook een kraampakket aanvragen. Maar hoe doe je dat en wat zit er allemaal in zo’n pakket? Wij vertellen je het graag in dit artikel.

Waarom is een kraampakket nuttig?

Komt je uitgerekende datum in zicht? Spannend! Hopelijk heb je een beetje kunnen genieten van je zwangerschap en heb je nog een mooie periode van zwangerschapsverlof. Er zijn een aantal producten die je in huis moet hebben, of je nu van plan bent om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Ongeveer zes weken voor de bevalling ontvang je als het goed is het kraampakket. Hierin vind je alle medische hulpmiddelen die nodig zijn tijdens een bevalling en de periode daarna. Maar waarom zou je die hebben als je in het ziekenhuis wil bevallen? Een bevalling loopt vaak anders dan verwacht. Misschien gaat het zo snel dat je onverwachts thuis bevalt. En dan is een kraampakket wel zo handig!

Wat zit er in het kraampakket?

Niet alle kraampakketten zijn hetzelfde, maar ze bevatten meestal wel de onderstaande producten:

Matrasbeschermer: Zoals de naam al zegt, beschermt dit je matras wanneer de vliezen breken tijdens de bevalling.

● We raden aan om de matrasbeschermer enkele weken voor je bevallingsdatum te bestellen.

Onderleggers: Onderleggers zijn een belangrijk onderdeel van je kraampakket. Ze worden vaak gebruikt als extra bescherming voor je matras, zowel voor als tijdens en na de bevalling

Watten: Katoenwol wordt gebruikt voor de desinfectie.

Ontsmettingsmiddel: Voorkomt dat je ontstekingen krijgt.

Steriele gaaskompressen: Deze zijn nodig voor eventuele wondverzorging voor u of uw baby.

Steriele buikklem: De navelstreng wordt geklemd door middel van de navelstrengklem.

Zwangerschapsverband: Vooral in de eerste dagen na bevalling verlies je veel bloed en vocht. Zwangerschapsverband is extra groot en dik maandverband. Gewoon maandverband is vaak niet voldoende. Soms zit er ook een netbroek in het kraampakket waar je het kraamverband in kunt doen.

Handgel: Deze desinfecterende zeep kan gebruikt worden om de handen van iedereen die in de buurt van je baby komt te desinfecteren.

Klinische thermometer: Deze thermometer wordt gebruikt om de temperatuur van je baby te meten.

Wanneer moet je je aanmelden voor het kraampakket?

Wacht niet te lang met het inschrijven voor kraamzorg. Regel dit bij voorkeur vóór de vijfde maand van je zwangerschap. Lees voor de zekerheid nog even je verzekeringspolis door, zodat je zeker weet dat de kraamzorg vergoed wordt. Iedere zwangere vrouw met een verzekering heeft recht op een gratis kraampakket.

Hoe vraag je kraamzorg aan?

Nadat je je hebt aangemeld voor kraamzorg neemt de kraamzorgorganisatie contact met je op. Meestal komt er iemand op bezoek voor een gesprek, maar soms is er ook sprake van een telefonisch intakegesprek. Rond de 34ste week van de zwangerschap ontvang je het kraampakket. We wensen je alvast een voorspoedige bevalling!

Beeld: Chema Photo

Laatste nieuws