Ai: aanzienlijke kloof tussen Gen Z en oudere generatie op de werkvloer

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat Gen Z vastzit in de zogenoemde carrière-echokamer.

Ai: aanzienlijke kloof tussen Gen Z en oudere generatie op de werkvloer

Natuurlijk is het normaal dat mensen met een leeftijdsverschil in een ander vaarwater zitten, maar tussen babyboomers en Gen Z'ers zit wel een heel grote kloof. Mogelijk heeft het te maken met de zogenoemde carrière-echokamer waar de jonge generatie in vastzit.

Wat is een echokamer?

Gen Z zit vast in de zogenoemde carrière-echokamer, aldus onderzoek van LinkedIn. Een echokamer houdt in dat een groep mensen alleen maar generatiegenoten treft die hetzelfde over dingen denken. Hierdoor worden deze personen maar weinig blootgesteld aan andere perspectieven. Dit vertaalt zich weer door naar de werkvloer. Als je alleen maar werkt met andere Gen Z'ers en alleen maar van hen leert, dan kun je op de werkvloer ook waardevolle perspectieven mislopen.

Kloof tussen Gen Z en babyboomers

Onlangs deed LinkedIn-onderzoek naar de uitdagingen en kansen die op de werkvloer ontstaan wanneer Gen Z'ers omgaan met hun oudere collega's en andersom. Maar wat blijkt? De samenwerking tussen deze twee generaties loopt erg stroef. Een van de meest opvallende ontdekkingen was dat bijna de helft (!) van de babyboomers het afgelopen jaar géén een-op-een gesprekken voerde met een Gen Z-collega. Ook bleek dat een kwart van de jongeren het ongemakkelijk vindt om een oudere collega te vragen om hulp en steun op de werkvloer.

Je hoeft geen onderzoeker te zijn om te stellen dat dit voor gemiste kansen zorgt. Ook Gen Z zelf vindt dit zonde. Zo gaf 74 % van de ondervraagde Gen Z'ers aan dat betere communicatie tussen generaties hun productiviteit, leerkansen en teamspirit zou verhogen.

Betere samenwerking

Vandaag de dag zijn ongeveer vijf verschillende generaties actief op de werkvloer. Je kunt je dus wel voorstellen hoe zo'n groot verschil er tussen de jongste en oudste generatie kan zitten. Laura van Horssen, carrière-expert van LinkedIn, geeft tips om de samenwerking beter te laten verlopen.

Accepteer ieders eigen ‘werkwaarden’
Van Horssen raadt aan om vooroordelen over andere generaties los te laten. "Neem de tijd om te waarderen dat iedere generatie verschillende prioriteiten kan hebben wat betreft werkethiek en waarden."

Communiceer actiever met elkaar
"Regelmatige check-ins zorgen voor gemotiveerde en betrokken Gen Z’ers", aldus Van Horssen. Voor oudere generaties geldt dan weer dat zij het belangrijk vinden om te uiten wat zij van startende professionals verwachten. Volgens de carrière-expert kan het daarom waardevol zijn om vaker met elkaar in gesprek te gaan over elkaars verwachtingen. En spreek dan niet alleen je eigen verwachtingen uit, maar luister ook goed naar de perspectieven van de ander.

Vind een mentor
Wie wil nu geen vooruitgang boeken op het werk? Voor een Gen Z'er kan het heel waardevol zijn om een ervaren coach in de arm te nemen, een persoon die al heeft bereikt wat jij graag wilt bereiken. Deze coach of mentor kan jou nuttige handvaten geven en je misschien zelfs behoeden voor valkuilen. Uiteraard kan dit andersom ook heel waardevol zijn: ook jongere generaties kunnen oudere generaties belangrijke kennis bij brengen.

Haal steun en kennis uit je netwerk
Ook erg goed voor carrièregroei: communities raadplegen. "Bouw connecties op en volg mensen uit je werkveld van wie je kunt leren", adviseert Van Horssen.

Carriere
  • LinkedIn
  • The Intern