7 x de grootste misvattingen op het gebied van lenzen

Wedden dat jij deze dingen ook dacht? #ad

Lees ook

Tegenwoordig hoef je je helemaal niet meer te schamen als je ogen erop achteruit gaan. Brillen zijn er namelijk in alle soorten en maten, en zijn heuse mode-accessoires geworden.

Echter zijn lenzen soms veel praktischer; als je gaat sporten bijvoorbeeld. Voor brildragers kan het alleen best een grote stap zijn om over te stappen, maar dat heeft vooral te maken met de vele misvattingen die er bestaan rondom het gebruik van lenzen. Dit zijn de grootste:

1/ Ik heb moeilijke ogen en kan geen lenzen dragen

Vandaag de dag is het allang niet meer zo dat lenzen gemaakt zijn voor één type oog. De laatste jaren hebben er flink wat ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van lenzen. Zo is het corrigeren van een cilindersterkte met zachte lenzen geen probleem meer en kunnen droge ogen klachten met nieuwe contactlensmaterialen worden opgelost. Een afspraak met een contactlenzenspecialist is dus zeker de moeite waard; lenzen kunnen namelijk zelfs op maat gemaakt worden.

2/ Contactlenzen zijn duur

Net zoals dat er voor ieder oogtype een groot assortiment direct leverbare lenzen zijn, zijn er ook lenzen die passen binnen ieder budget. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je diep in de buidel hoeft te tasten en het ’t sparen voor je droomtas in de weg zal staan.

3/ Lenzen kun je schoonmaken met water

Nare infecties wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden en dat is dan ook precies de reden dat jij je lenzen niet onder de kraan zou moeten afspoelen. Gebruik altijd contactlenzenvloeistof. Ruimschoots, zodat je lenzen zo lang mogelijk meegaan.

4/ Ik heb te veel lenzenhouders

Net als schoenen kun je nooit te veel lenzenhouders hebben. Bij iedere nieuwe fles vloeistof adviseren de experts van Bausch + Lomb je om er een nieuwe lenzenhouder bij te pakken.

5/ Altijd lenzen met dezelfde sterkte kopen

Als je al een tijdje een bril draagt, zal het je niet verbazen: de sterkte van je ogen kan er verder op achteruit gaan. Bausch + Lomb adviseert om minstens één keer per jaar je ogen te laten meten. De verkeerde sterkte dragen kan leiden tot klachten als vermoeide ogen en slecht zicht maar ook hoofd- en nekpijn.

6/ Ik moet een leesbril en kan daarom geen lenzen dragen

De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben er niet alleen voor gezorgd dat lenzen op maat gemaakt kunnen worden, maar ook dat er lenzen met ingebouwd leesgedeelte bestaan. Ook wel multifocale contactlenzen genoemd. Zo kun je zonder na te denken scherp zien op alle afstanden. Handig!

7/ Ik kan mijn lenzen niet te lang dragen

Ook op het materiaal van lenzen hebben de nodige ontwikkelingen plaatsgevonden wat ervoor heeft gezorgd dat er lenzen zijn die tot maar liefst 16 uur vochtig blijven. Dat betekent lang én comfortabel je lenzen dragen zonder last te krijgen van droge en vermoeide ogen.

Op naar de zon? Zo zorg je voor de beste bescherming voor je ogen >

Bron: Bausch + Lomb | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook