Hoe zorg je er na de eerste roze bril-jaren voor dat je nog steeds een gelukkige relatie hebt? Onderzoekers van de University of Rochester ontdekten hét geheim!
Een team van wetenschappers liet 175 stellen – die gemiddeld zeven maanden getrouwd waren – gedurende twee weken opschrijven wanneer ze het geluk van hun partner boven dat van henzelf stelden. Denk hierbij aan een afspraak verzetten voor de ander, een complimentje geven of voor elkaar koken. Daarbij moesten ze opschrijven wat dat met hun eigen geluksgevoel deed.
Uit de dagboekjes die de deelnemers bijhielden, bleek dat de deelnemers zelf dachten dat ze zo’n 65 lieve, kleine dingen deden voor de ander op een dag en er ongeveer 59 terugkregen. Hoewel er dus meer gegeven dan genomen werd, ging het geluksgevoel van beide partners erop vooruit. Ook als er iets liefs werd gedaan wat niet direct opgemerkt werd. “Je zou misschien denken dat medelevend zijn zonder dat het opgemerkt wordt, geen effect heeft”, aldus professor Harry Reis. “Als ik iets liefs zou doen voor mijn vrouw en ze merkt het niet, zou ik ook niet blij zijn.” Maar als we de koppels mogen geloven, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. “We zijn een 'diersoort' die samenwerkt en er zitten mechanismes in ons hoofd die sociaal gedrag belonen”, legt Reis uit. Een eerder onderzoek wijst dan ook uit dat tijd en geld aan een ander besteden zorgt voor een geluksgevoel. “Hierbij is geven om te geven erg belangrijk. Zodra je iets doet omdat je iets terug verwacht, is het gelukseffect weg.”
Op deze datum eindigen de meeste relaties >
Bron: TIME | Beeld: iStock