Carrièrelessen van Marlies Dekkers

Ze won awards voor haar ontwerpen en ondernemerschap, schreef een bestseller én produceerde talloze lingerielijnen. Carrièrelessen van Marlies Dekkers

Carrièrelessen van Marlies Dekkers

Om ter harte te nemen.

Ze won meerdere awards voor haar ontwerpen en ondernemerschap, schreef een bestseller met Heleen van Royen én produceerde – natuurlijk – talloze lingerielijnen. Acht carrièrelessen van powervrouw Marlies Dekkers.

1/ Vraag je wijs“Er bestaan geen domme vragen. Veel mensen durven geen vragen te stellen, omdat ze bang zijn dat het zwak overkomt. Dat heb ik nooit zo ervaren. Ik heb altijd alles aan iedereen gevraagd. Dat kon ook gewoon een onbekende op het vliegveld zijn. Als ik dacht ‘die ziet er slim uit’, ging ik er gewoon naast zitten. Daar haal je veel kennis uit.”

2/ Niet elk advies is een goed advies“Vragen om advies is goed, maar ‘het beste advies’ bestaat niet. Je moet zelf bepalen of het wel bij jou past. Iemand vertelde mij bijvoorbeeld dat ik groter moest denken en zei over mijn omzet: ‘schuif die komma maar twee nullen op’. Dat triggerde mij erg om groot te denken, maar het kan ook zijn dat een groot bedrijf helemaal niet bij jou past.”

3/ Wees geen roodkapje“Je kunt je carrière zien als een groot, eng, donker bos. Als je daar als ‘Roodkapje’ naar binnen loopt, ben je erg naïef. Je weet immers: er zijn wolven die je op willen eten. Vrouwen kunnen heel erg schrikken van de eerste de beste wolf en gelijk het bos weer uit rennen. Dat is zonde, je hebt zoveel talent! Laat je niet meteen afschrikken. Ga het avontuur aan.”

4/ Ga mee met de tijd“Ben je bewust van de tijdgeest, daar moet je op anticiperen. Dat is een uitdaging: het is immers al moeilijk genoeg om iets op te bouwen en zo te houden. Toch moet je proberen te blijven vernieuwen. Online is bijvoorbeeld heel belangrijk geworden. Oude succesformules moeten daardoor anders.”

5/ Gun jezelf dat beetje vrijheid“Probeer niet té veel regie te hebben. Ik heb een ongelooflijk strakke agenda, maar daarbinnen veroorloof ik mezelf wel vrijheden. Als het lekker weer is ga ik bijvoorbeeld gewoon een rondje hardlopen, dan zeg ik niet: ‘dat kan niet, want ik moet werken’. Maar dat geldt ook andersom. Op vakantie neem ik dat ene werktelefoontje ook gewoon op, daar ben ik ontspannen over. Je moet het mentaal niet te strikt indelen. Wat dat betreft zijn vrouwen vaak hun eigen wolf.”

6/ Topsportersmentaliteit“Ondernemen is net topsport: je moet heel gedisciplineerd en gefocust met je doel bezig zijn. Maar leer ook te relativeren. Van de 10 dingen lukken er 7 niet. Als je blijft staren naar die mislukte ideeën, probeer je nooit de volgende tien. Wees dus flexibel, heb veerkracht. Na een klap moet je ook weer kunnen opstaan.”

7/ Wees betrouwbaar voor jezelf“Doorzettingsvermogen is heel belangrijk. Je moet afspraken met jezelf kunnen maken. Ik weet als ik tegen mezelf zeg: ‘Morgen ga ik om 7 uur ’s ochtends sporten, dan doe ik dat. Als je je afspraken niet nakomt ben je onbetrouwbaar, dat zou je bij een goede vriend ook niet fijn vinden. Doe wat je jezelf opdraagt, dan ben je betrouwbaar voor jezelf én je omgeving.”

8/ Leer jezelf kennen“Mijn motto is: ‘dare to dream, dare to go, dare to be’. Durf te dromen, die droom te laten groeien en vind jezelf door de weg die je aflegt. Ga aan de slag met je eigen droom. Dan ben je een mens die de talenten ontwikkelt waarmee hij geboren is. Dán ben je het mooist. Ik heb dat zelf ook ervaren. Bij zoiets extreems als een faillissement weet ik inmiddels dat ik niet met een kussen over mijn hoofd ga liggen. Ik weet: ik ga het probleem oplossen en loop er niet voor weg. Door je in allerlei situaties te begeven leer je jezelf steeds beter kennen. Dat is een geweldige reis.”

Op 25 september geeft Marlies een masterclass op de Marie Claire @Work Lifestyle Experience. En deelt ze nog meer carrièretips met ons. Klik snel om kaarten te bestellen!

Carrièrelessen van Arianna Huffington >Carrièrelessen van topvrouw Gerdi Verbeet >