Expotip: Dirk Braeckman & Zarina Bhimji

De Belgische fotograaf/filmmaker Dirk Braeckman en de Britse kunstenaar Zarina Bhimji maken beiden verstilde, gevoelige beelden in grijstinten op groo

Lees ook

De Belgische fotograaf/filmmaker Dirk Braeckman en de Britse kunstenaar Zarina Bhimji maken beiden verstilde, gevoelige beelden in grijstinten op groot formaat. Het leek De Appel Arts Centre dan ook een goed idee om deze twee kunstenaars samen te laten exposeren. Het werk van Braeckman en Bhimji is beladen met een duistere sfeer die ervoor zorgt dat de indrukken die je krijgt nog lang op je inwerken.

Dirk Braeckman
In 1977 begon deze Belgische fotograaf/filmmaker zijn creatieve carrière op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Voordat hij in 1994 les ging geven op deze opleiding richtte hij samen met fotograaf Carl de Keyzer Galerie XYZ op in Gent. De onderwerpen voor zijn fotowerk vindt Braeckman in zijn directe omgeving. Het werk kenmerkt zich door grote afdrukken in zwart-wit en grijze tinten van desolate ruimtes, reflecterend behang, een vage schilderingen en naaktfragmenten.

Zarina Bhimji
In 2001 won de Ugandese fotograaf Zarina Bhimji de EAST award van de Noorse expositie EASTinternational. En in 2003 nam ze de Infinity Award van International Center for Photography, New York City in ontvangst. Ze wordt geroemd om haar beelden van verlaten panden die door haar manier van vastleggen, de levendigheid van de mensen die het pand achterlieten nog uitstralen. In ieder beeld vloeien schoonheid en trauma, tragiek, verlies en melancholie samen. Aaneenschakelingen van sensuele beelden verbeelden op treffende wijze de lange en vaak inktzwarte schaduw van het kolonialisme in Afrika, India en Europa.

Dirk Braeckman & Zarina Bhimji
Datum: t/m 31 maart
Locatie: De Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

 Fotocredit: Zarina Bhimji

Laatste nieuws

Zie ook