5 Dingen die je moet doen voordat je om salarisverhoging vraagt

Let's go

Lees ook

Er wordt gezegd dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen komt, omdat mannen  eerder geneigd zijn om naar een verhoging te vragen dan hun vrouwelijke collega’s. En laten we daar verandering in willen brengen. 

1.  Hard werken

Voordat je om een loonsverhoging kunt vragen, moet je die natuurlijk wel eerst verdienen. Dus begin in de maanden voorafgaand aan je beoordeling met het nemen van meer verantwoordelijkheid op kantoor. Bied jezelf aan als vrijwilliger om een project te leiden of maak deel uit van conferentie om kennis op te doen.

Een andere aanpak: ga opzoek naar de functiebeschrijving van jouw functie. Kijk of je een aantal van die verantwoordelijkheden meer kan toepassen in je dagelijkse taken. Ga een stapje verder in alles wat je doet.

Lees ook: Nieuwe baan? Dit zijn de 6 meest voorkomende fouten

2. Netwerken

Nog een punt op je agenda in de maanden voorafgaand van de grote vraag: je netwerk vergroten. Als je vergaderingen bijwoont, vooral met hogere functies, zorg er dan voor dat je je stem laat horen en meer bijdraagt. Als je in je dagelijkse taken niet veel te maken krijgt met mensen met een hogere functie, doe dan een poging om toch met hun in contact te komen. Dit kan tijdens vergaderingen, een bedrijfsevenement of een zelfs tijdens een lunch.


3. Jij verdient het

Het is belangrijk om je eigen waarde te kennen. Hou een map bij gevuld met e-mails vol complimenten over je werk en een lopende lijst van dingen die je hebt bereikt. Je baas is zich misschien niet bewust van al het goede dat je doet. Het is aan jou om hem of haar te informeren over je successen, prestaties en overwinningen. Als je het moeilijk vindt om jezelf de hemel in te prijzen, doe dan alsof je onderhandelt namens iemand anders. 

4. Doe onderzoek

Onderzoek eerst wat een redelijk bedrag is om te vragen. Verschillende sites of mensen kunnen je hierbij helpen om een idee te krijgen. Kijk ook naar hoe de sector, het bedrijf en jouw afdeling het doet. Als de zaken goed gaan, is de kans groter dat je succesvoller bent in het verhogen van je salaris.

5. Oefenen

Om al je werk vooraf niet voor niks te laten zijn is het belangrijk om het gesprek te oefenen. Pak je collega of een vriendin erbij en loop het gesprek door, inclusief hoe je het gesprek zal beginnen en eventuele uitdagende vragen die je baas je zou kunnen stellen. Na deze oefening is er een grote kans dat je meer verfijnde en logische antwoorden kunt geven.

Het is ook de moeite waard om een plan B door te nemen als je baas in eerste instantie nee zegt. Denk na over creatieve compensatiemogelijkheden, zoals meer vakantiedagen of een budget voor conferenties die je wilt bijwonen. Als je voorbereid bent en een goed doordachte aanpak hebt, dan heb je een grotere kans op een goed resultaat. 

Bron: Marie Claire US | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook