Drink jij vaak energiedrankjes? Dit doet het écht met je lichaam

Het drankje zorgt voor negatieve gevolgen.

Drink jij vaak energiedrankjes? Dit doet het écht met je lichaam

Zijn energiedrankjes jouw guilty pleasure, en kun jij het in je werkpauze niet weerstaan om een blikje te halen? Door de cafeïne krijg je het gevoel alsof je de rest van de werkdag weer aankunt. Maar het blijkt ontzettend slecht voor je lichaam te zijn.

Onderzoek

Is wodka Red Bull jouw favoriete uitgaansdrankje? Volgens onderzoek blijkt dit drankje ontzettend slecht voor je gezondheid te zijn. Dit is iets wat je natuurlijk stiekem al wist, maar nu het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuw onderzoek naar buiten heeft gebracht, kun je maar beter stoppen met het drinken van deze drank. Aangezien je van de gevolgen niet blij wordt.

Hartritmestoornissen 

Volgens het RIVM drinken steeds meer mensen energiedrankjes. Wat de gevolgen zijn? Een verhoogd risico op hartritmestoornissen en negatieve effecten op het centraal zenuwstelsel. Supermarkten Aldi en Lidl kondigden deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren tot 14 jaar. Albert Heijn laat in een reactie weten na te denken over een verkoopverbod aan kinderen. "We willen goed kijken hoe we dit moeten aanpakken, want het is best complex", vertelt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. "We moeten bijvoorbeeld ook overleggen met onze leveranciers."

Drug

Het is al langer bekend dat het energiehoudende drankje verslavend werkt en dat het gevaarlijk is voor de gezondheid en slecht is voor de ontwikkeling van jongere mensen, maar weet je eigenlijk wel wat het echt met je lichaam doet? We beginnen met wat feitjes. Eén blikje Red Bull, met 240 milliliter, bevat 80 milliliter cafeïne. Dat is dubbel zoveel als je kop koffie. De cafeïne heeft 10 minuten nodig om in je bloedbaan terecht te komen. Op dat moment zal je bloeddruk en hartslag omhoog gaan. In 45 minuten zul je alerter zijn en kun je je beter concentreren. Na een uur krijg je een enorme suikerdip en je wordt moe. Het eerste blikje kan dan wel een goed gevoel geven, maar het blijft een soort drug en is enorm verslavend. 

Lifestyle
  • RIVM, Marie Claire
  • Sex and the City