Zo ga je weer aan het werk na je zwangerschapsverlof

Zo ga je goed voorbereid weer aan de slag.

Terugkomen van zwangerschapsverlof kan erg spannend zijn. De beste manier om met deze periode van emotionele en psychologische aanpassing om te gaan is om van tevoren te plannen en je voor te bereiden. Dit zijn 5 manieren om je na je zwangerschapsverlof weer back on track te krijgen.

Voorbereiding en planning

Terug aan het werk gaan is zenuwslopend. Je bent dan wel terug in een vertrouwde omgeving, maar alles voelt anders. Je kunt die overgang makkelijker maken door vooruit te denken. Maak bijvoorbeeld samen met je werkgever een back to work plan. Dit moet een overdrachtsperiode omvatten die je de tijd geeft om je aan te passen en potentiële problemen aan te pakken. Het plan kan worden aangepast, afhankelijk van hoe goed je je werk weer oppakt.

Lees ook: 4 Tips zodat je je werk weer leuk gaat vinden

Contact met collega’s

Ondanks het feit dat je je handen vol hebt aan een nieuwe baby, loont het echt om goede relaties met collega’s te onderhouden terwijl je met zwangerschapsverlof bent. Ze zullen je eerder terug verwelkomen en helpen met eventuele problemen waar je in de eerste weken/maanden tegenaan loopt. Vergeet niet dat dit ook een periode van aanpassing is voor hen, net als voor jou.

Bespreek flexibel werken

Flexibel werken verwijst naar elk werkpatroon dat is aangepast aan jouw behoeften. Als je het goed doet, kan het een enorme invloed hebben op hoe je reageert om weer terug aan het werk gaan. Het is aan te raden dat je minstens vier maanden voor je terugkom datum, een aanvraag voor flexibel werken indient door een formele brief te sturen. Wees zo gedetailleerd mogelijk over hoe je wilt dat dit wordt afgehandeld. Werkgevers hebben een wettelijke verplichting om het verzoek in overweging te nemen en moeten binnen 28 dagen een afspraak maken. 

Wees zelfverzekerd op je eerste dag

Je kunt je misschien nerveus en een beetje buiten je bereik voelen, maar probeer het niet te laten zien. Vraag je werkgever of leidinggevende om je te voorzien van vitale kantoorinformatie, zoals computerwachtwoorden, schema’s en geplande vergaderingen. Doe dit voorafgaand aan je startdatum, zodat je op de hoogte bent als je weer begint. 

Geen babypraatjes

Elke moeder zal haar baby zeker missen tijdens die eerste weken op het werk, maar probeer er geen groot probleem van te maken. Je wil dat collega’s zien dat je het leuk vindt om terug te zijn en dat je 100 procent toegewijd bent aan je werk. Probeer een goede balans te vinden. Hoe minder je stilstaat bij negatieve gevoelens, hoe minder ze je zullen beïnvloeden. 

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Workin’ Moms

Laatste nieuws