Zo cancel je plannen zonder dat je daar iemand mee kwetst

Altijd lastig.

Je hebt plannen gemaakt en keek er naar uit. Maar om welke reden dan ook, je moet het helaas echt afzeggen. Het kan zijn dat je de griep hebt opgelopen, dat er iets belangrijkers is gebeurd of dat je gewoon wat meer tijd nodig hebt voor jezelf. Het is oké om van tijd tot tijd verplichtingen te cancellen, zolang je het maar met respect doet om te voorkomen dat je onbeleefd bent, wat je relaties kan schaden. Daarom een aantal tips. 

Plannen met vrienden annuleren

Dit is misschien wel de meest voorkomende vorm van plannen cancellen. Wees eerlijk over waarom je de plannen wilt afzeggen. Grote kans dat ze je keuze zullen respecteren. Aan de andere kant, maak van het annuleren van je besties geen gewoonte, ze houden genoeg van je dat het ze niet uitmaakt in welke staat ze je aantreffen. 

Lees ook: 5 Redenen waarom je geen succes hebt met online daten

Afzeggen van een date

Als het een eerste afspraakje is, zou je de neiging kunnen hebben om op het laatste moment toch af te zeggen. Dit komt omdat er weinig risico’s aan verbonden zijn. Of misschien ben je van gedachten veranderd over de persoon waarmee je op date zou gaan. Wat de oorzaak ook is, probeer de plannen echt uit te voeren (je hebt ze met een reden gemaakt), maar als je ze moet annuleren, doe het dan altijd met een verklaring.

Een casual werkevenement overslaan

Met een enorme nadruk op cultuur en teambuilding, zijn steeds meer bedrijven begonnen met het plannen van off-sites, after work teambuilding evenementen en happy hours. Hoewel het natuurlijk super belangrijk is om er bij te zijn, dit laat zien dat je er om geeft en gepassioneerd bent, is het soms onmogelijk om er naar toe te gaan. Het is oké om af en toe wat werk te missen. Laat de organisator zeker weten dat hij je niet meer hoeft te verwachten – ongeacht of het een happy hour op kantoor, een evenement of iets anders is. 

Afzeggen voor evenement

Voor evenementen is het vaak nodig om van tevoren tickets te scoren. Dit soort verplichtingen variëren van kleinere bijeenkomsten tot concerten, sportevenementen en conferenties. Als het om een ticket gaat en je gaat als gast, geef de ander dan genoeg tijd om iemand anders te vinden die met hen meegaat. Er is niets ergers dan op het laatste moment te annuleren en dat het voor de ander onmogelijk is om nog iemand anders te regelen.

Een mijlpaal overslaan

Volwassenen brengen een heleboel belangrijke vieringen met zich mee die je zeker niet wil missen. Denk aan de big 3-0, een verloving, huwelijk, babyborrel, promotie en nog veel meer. Niet alleen laat het deel uitmaken van de viering zien hoeveel je om je vriendinnen geeft, maar het maken van herinneringen maakt je leven en sociale kalender ook nog eens mooier! 

Dus wat te doen als je niet in staat bent om de belangrijke mijlpaal bij te wonen? Dit is een lastige, maar hoe eerder je het aangeeft, hoe beter. Als het een babyborrel, een bruiloft of een vrijgezellenfeestje is, dan is je vriendin belangrijk voor je, dus je reden is waarschijnlijk al super geldig. Vergeet niet om heel eerlijk te zijn en geef een gemeend excuses. Bied aan om het nog een keertje samen te vieren doormiddel van uiteten bijvoorbeeld.

Bron: Brit | Beeld: BSR

Laatste nieuws