Hoe slecht is het eigenlijk om te gaan slapen zonder je tanden te poetsen?

Better brush those teeth. 

tanden poetsen overslaan

Het is niet iets om over naar huis te schrijven, maar uit pure laziness of vermoeidheid hebben we het tandenpoetsen voor het slapengaan allemaal weleens overgeslagen. Want, zo redigeren we dan, zo slecht zal het toch niet zijn? Maar gaat dat gedachtegoed eigenlijk wel op?

Bacteriën in je mond

Het is inderdaad niet zo erg om je tanden een keer niet te poetsen voor het slapengaan. Wél is het belangrijk om je tanden twee keer in 24 uur te poetsen. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat bacteriën 24 uur nodig hebben om zich te ontwikkelen.

De bacteriën in je mond produceren de hele dag door zuur, met name wanneer je eet. Een laagje tandplak komt dan op je tanden terecht en het is belangrijk dat je die twee keer per dag verwijdert. Doe je dat niet? Dan kunnen de zure bacteriën in je glazuur terechtkomen en gaatjes veroorzaken.

Wanneer wel en niet poetsen?

Het is dus niet per se een bad thing als jij je tanden niet poetst voor het slapengaan. Tandartsen raden enkel aan om die ivoren wachters ’s ochtends en ’s avonds te poetsen om er zo een gewoonte van te maken.

Nog wel een kleine side note: poets niet meteen nadat je een maaltijd hebt genuttigd. Dat geldt dus ook voor je ontbijt. 's Ochtends kun je beter poetsen voordat je je morning oats naar binnen werkt. Je verwijdert namelijk het verzachte glazuur als je direct na het eten poetst, dus wacht op z'n minst dertig minuten voordat je met je tandpasta en tandenborstel in de weer gaat.

Misschien ook voor jou:
De fout die we allemaal maken tijdens het tandenpoetsen
Lifestyle
  • Greatist
  • Breakfast at Tiffany's