De reden waarom je je tanden vóór het ontbijt zou moeten poetsen

Het lijkt logisch om je tanden ná het ontbijt te poetsen, maar dit is helemaal niet goed voor je tanden.

tandenpoetsen

Op social media kunnen we terecht voor prachtige foto's, hilarische clips maar ook voor informatieve video's. Zo ontdekten we onlangs waarom we onze tanden toch echt beter voor het ontbijt kunnen poetsen, en niet erna.

Tandbeschadigingen

Als je je tanden poetst na het eten van suikerhoudende producten, geef je het glazuur niet de tijd om te herstellen. Dit raakt namelijk beschadigd door alles wat je eet. Als jij daar vervolgens met een borstel overheen wrijft beschadig je het glazuur alleen maar meer. Ook tandarts Anna Peterson beaamt dit. "Wanneer je je ontbijt eet, wordt je mond zuur", vertelt ze. "Als je je tanden na het ontbijt poetst, poets je eigenlijk het zuur in de tanden en dit slijt het glazuur weg."

@annapetersondental

What do you do? 🦷 #UnfoldChallenge #fyp #dentistry #lgbtq #JDVaporMaxShuffle

♬ Inspiration - WavebeatsMusic

Wat je wel kunt doen na het ontbijt

Vind je het niet fijn om met het ontbijt achter de kiezen de deur uit te gaan? Dan kun je het beste na het ontbijt tandenstokers of flosdraad gebruiken. Ook mondwater kan helpen om je een frisse adem te geven voordat je de deur uitgaat. Mocht je nou écht niet anders willen, zorg dan dat er 30 minuten zit tussen het eten en het tandenpoetsen. Dan richt je de minste schade aan.

Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen legt uit dat die wachttijd ook ligt aan wat voor soort tandpasta je gebruikt. Sommige pasta’s hebben namelijk specifiek extra veel schuurmiddel erin. Heb jij zo'n tandpasta? Dan is het nog belangrijker om een half uurtje na het eten te wachten voordat je poetst.

Lifestyle
  • Metro UK, Tips en Weetjes
  • iStock
  • TikTok