Dit is hoeveel uur per week je blijkbaar het beste kunt werken voor een goede mentale gezondheid 

Spoiler alert: je werkt waarschijnlijk te veel. 

Of je nu een fulltime– of een parttimefunctie bekleedt, de kans is groot dat je te veel werkt. Werken is goed voor je, maar slechts één dag per week. Dat is tenminste wat een onderzoek naar mentale gezondheid beweert.

8-urige werkweek

In plaats van 40-urige, 32-urige of zelfs 16-urige werkweken te maken, zou je het beste acht uur per week kunnen werken. Dit zou de ‘effectiefste hoeveelheid’ zijn om maximaal de vruchten te plukken van het effect van betaald werk op onze mentale gezondheid. Realistisch? Not so much. Onze vaste lasten hebben er immers ook nog wat over te zeggen.

Het onderzoek, uitgevoerd door sociologen aan de Universiteit van Cambridge en Universiteit van Salford, ging echter niet over werkende millennials. De sociologen bogen zich over de vraag wat werken met de mentale gezondheid van werklozen of stay-at-home parents doet. Wat bleek? Het risico op mentale gezondheidsproblemen nam met 30 procent af als deze groep acht uur per week betaald werk uitvoert.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werd van 2009 tot en met 2018 data van 70.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk bekeken. De sociologen analyseerden hoe veranderingen in hun werkuren gelinkt konden worden aan de mentale gezondheid en de algehele tevredenheid over het leven. Uit de bevindingen bleek dat acht uur per week werken het beste effect had op beide factoren.

“We weten dat werkloosheid vaak schadelijk is voor het welzijn van mensen en een negatieve invloed heeft op de identiteit, status, tijdsbesteding en het idee van een doel hebben”, licht co-auteur van het onderzoek, Dr. Brendan Burchell, toe aan Independent. “We weten nu ongeveer hoeveel betaald werk er nodig is om er de psychosociale voordelen ervan te ervaren – en dat is helemaal niet zoveel.”

Bron: Independent | Beeld: Younger

Laatste nieuws