Het meest voorkomende teken dat je relatie binnenkort strandt 

Deze subtiele gedragsverandering kan een voorbode zijn. 

Een relatiebreuk an sich is al pijnlijk genoeg, laat staan wanneer je het niet zag aankomen. Volgens onderzoek is er echter een subtiel teken dat van tevoren kan aangeven dat je relatie in zwaar weer verkeerd.

Taalgebruik

Psychologen aan de University of Texas ontdekten dat een subtiele verandering in het vocabulaire van je partner inzicht kan geven in je relatie. Zo blijkt dat maanden voor een break-up een van beiden vaker voornaamwoorden als ‘ik’ en ‘wij’ begint te gebruiken.

Voor het onderzoek analyseerden de psychologen meer dan een miljoen posts op het forum Reddit van 6.800 gebruikers die over hun relatie(breuk) spraken. Het taalgebruik van de Reddit users veranderde ongeveer drie maanden voor de relatiebreuk plaatsvond, zo ontdekte hoofdauteur Sarah Sejar. “Dit lijkt al te gebeuren voor iemand überhaupt doorheeft dat de relatie gaat stranden”, vertelt ze aan Sience Daily.

“Dit zijn tekenen dat iemand een zware cognitieve last draagt”, licht de auteur van het onderzoek toe. “Ze verwerken zaken en denken veel na over dingen, waardoor ze meer self-focused worden.”

Zaken begrijpen

Ook andere taalveranderingen vonden plaats bij deze personen. Zo namen formaliteiten af – wat volgens de onderzoekers gebeurt wanneer iemand minder analytisch denkt. Ook begonnen de personen vaker woorden te gebruiken die verband houden met ‘cognitieve verwerking'. In minder ingewikkeld Nederlands: woorden die we gebruiken als we iets proberen te begrijpen. Denk hierbij aan ‘willen', ‘zouden’ en ‘veronderstellen'.

Het is overigens niet nodig om meteen alarm te slaan als je liefs taalgebruik opeens verandert. Zie het als een teken om een openhartig gesprek te voeren. Bespreek hoe hij of zij zich voelt en uit ook hoe jij je bij bepaalde zaken voelt. En begin het gesprek tactisch, zodat je wederhelft zich niet aangevallen voelt.

Of je relatie nu in zwaarder weer verkeert of niet, een openhartig gesprek voeren is altijd een goed idee.

Bron: Science Daily | Beeld: Priscilla Du Preez

Laatste nieuws