Dit kunnen de redenen zijn waarom je haar uitvalt

Plus, wat je er mogelijk tegen kunt doen.

Het liefst vind je natuurlijk geen haren terug in het putje van je douche of in je borstel, maar don’t freak out, want haarverlies is normaal. Gemiddeld verliezen we er zo’n 80 per dag. Maar wat als je meer haarverlies ervaart dan dat? Dit zijn mogelijke redenen waarom je haar uitvalt.

Soorten haarverlies 

Helaas is er geen one size fits all oplossing wanneer het op haarverlies aankomt. Wel is het zo dat er vaak maar twee types haarverlies zijn: genetisch en reactief haarverlies. In het geval van genetisch haarverlies zijn bepaalde haarzakjes gevoelig voor mannelijke hormonen, zo legt tricholoog Anabel Kingsley uit aan Cosmopolitan UK. “Deze gevoeligheid zorgt ervoor dat de haarzakjes geleidelijk krimpen en bij elke haargroeicyclus iets fijnere en kortere haren produceren.”

Wanneer je te maken hebt met reactief haarverlies verlies je haren als gevolg van iets. “Het treedt op als gevolg van een interne onbalans of verstoring”, aldus de haardokter. Ben je benieuwd wanneer reactief haarverlies kan optreden? Wij zetten de acht meest voorkomende triggers op een rijtje.

1. Hormonale onbalans

Zijn je hormonen van de hobbel? Dan kan dit zich uiten in onder andere acne, gewichtstoename, maar ook in haarverlies. “Hormonen spelen een grote rol bij het reguleren van de haargroeicyclus”, aldus Kingsley. Een teveel aan androgeen (een mannelijk hormoon) kan de haargroeicyclus verkorten en haaruitval veroorzaken.

2. Stress

Ook wanneer je stress ervaart kan je haar uitvallen. Opnieuw is het mannelijke hormoon androgeen hier de schuldige. Je androgeenspiegel kan namelijk stijgen wanneer jij stress ervaart, waardoor je meer haren dan gemiddeld kunt verliezen.

3. Bloedarmoede

Een van de meest voorkomende redenen dat vrouwen haren verliezen is een ijzertekort. IJzer speelt een essentiële rol in de aanmaak van haarcelproteïne, zo legt Kingsley uit.

4. Je schildklier maakt te weinig hormonen aan

Wanneer je schildklier te weinig schildklierhormonen aanmaakt, heb je te maken met hypothyreoïdie. Als je te maken hebt met een onbalans in de schildklier, kan dit de haarzakjes aantasten. Bovendien kan dit probleem ook nog eens leiden tot bloedarmoede indien het niet behandeld wordt.

5. Vitamine B12-tekort

Ook een tekort aan vitamine B12 kan haaruitval veroorzaken. “Het tast de gezondheid van de rode bloedcellen aan, die zuurstof naar het weefsel transporteren”, legt Kingsley uit. Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten. Om deze reden kampen met name vegetariërs en veganisten snel met een tekort aan deze vitamine, ondanks dat het vaak wel wordt toegevoegd aan vlees- en zuivelvervangers.

6. Dramatisch gewichtsverlies

Hoewel ons haar ons allen erg dierbaar is, kunnen we er fysiologisch gezien zonder. Wanneer je in een korte periode veel gewicht verloor, of dat nu bewust of onbewust gebeurde, kan er haarverlies optreden. Dit is omdat je in de periode van gewichtsverlies waarschijnlijk niet genoeg voedingswaarden binnenkreeg. Juist omdat we in principe zonder ons haar kunnen, zal een tekort aan voedingswaarden zich het eerst uiten in haarverlies.

7. Te veel druk op het haar

Haarverlies kan helaas ook optreden door een herhaalde en langdurige trekkracht aan het haar. Bijvoorbeeld wanneer je lange dreadlocks draagt. Als je een bepaalde haarstijl draagt waarbij er druk op het haar staat, geef je haar dan af en toe een break om haarverlies te voorkomen.

8. Leeftijd

Hormonen spelen een grote rol voor ons haar. Juist daarom kun je ook haarverlies ervaren naarmate je ouder wordt en in de menopauze belandt. Met name in aanloop naar deze periode treedt haarverlies vaak op. Ook wordt het haar dunner naarmate we ouder worden. Leuk is het misschien niet, maar het is helaas een normaal onderdeel van het verouderingsproces, zo stelt Kingsley.

Wat te doen:

Hoewel we het proces van ouder worden niet tegen kunnen gaan en er niets te doen valt aan erfelijkheid, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om haarverlies tegen te gaan. Als je stress of een ziekte ervaart zal het niet helpen, maar wanneer je haarverlies ervaart door een verkeerd dieet, heeft Kingsley nog wel een aantal waardevolle tips. De haarspecialist raadt aan om dan genoeg proteïne en langzame koolhydraten binnen te krijgen. “Dit voorziet het haar van energie om te groeien.”

Daarnaast kan het ook helpen door supplementen in te nemen. De haar- en hoofdhuidspecialist raadt aan te gaan voor supplementen met de ingrediënten ijzer, vitamine C, vitamine B12, vitamine D3, koper, zink, selenium en essentiële aminozuren.

Het kan daarnaast ook helpen om de hoofdhuid regelmatig te masseren. Op deze manier stimuleer je de bloedtoevoer naar dit gebied en dit kan haargroei bevorderen.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws