Aha! Dit is hoe vaak je je beddengoed zou moeten wassen

Spoiler: het is vaker dan je denkt.

Lakens wassen is voor velen een soort haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant voelt het als een dagtaak om ze te wassen én te drogen, maar aan de andere kant gaat er niets boven vers en fris beddengoed. Laat jij ze soms wel meer dan een week op je bed liggen? Dit kun je beter niet meer doen. We leggen je uit hoe vaak je je lakens eigenlijk zou moeten wassen en waarom je dit moet doen.

Bacteriën

Gezondheidscoach Alessandra Kessler vertelt aan HelloGiggles dat je elke week je lakens zou moeten wassen. Waarom vraag je je misschien af? Er zitten een hoop bacteriën op je beddengoed en volgens de coach kun je deze het beste bestrijden door elke week je lakens te wassen.

“Je lakens bevatten veel dingen die je met het blote oog niet kunt zien, zoals schimmels, bacteriën en huidcellen. Dit kan op allerlei manieren je gezondheid beïnvloeden, zo kan het huiduitslag, andere soorten infecties of zelfs allergieën veroorzaken. ”

Meningsverschil

Toch blijkt uit een peiling van de National Sleep Foundation dat 91% van de respondenten hun beddengoed om de week wast. Is dit dan direct 'schadelijk' voor je gezondheid? Volgens sommige deskundige kan het niet per direct kwaad, het zou meer afhangen van je gewoontes thuis. Heb je bijvoorbeeld een allergie voor stof of pollen? Dan zou je kunnen overwegen om je lakens minstens een keer per week te wassen. En in de zomermaanden, wanneer het warm is en je juist veel zweet, zou je het volgens dermatoloog Tsippora Shainhouse zelfs twee keer per week moeten wassen. Say what?!

Ook huisarts Peter Bailey geeft aan HelloGiggles het hiermee eens te zijn. “De lakens waar je onder slaapt zijn als de kleren die je elke dag draagt. Je zweet erin, de olie van je huid trekt erin en ze verzamelen over het algemeen geur en bacteriën zoals elk ander kledingstuk. Het is zeer onhygiënisch om te slapen onder lakens die bedekt zijn met zweet. Daarom moeten ze regelmatig worden verschoond. Sowieso wekelijks, zo niet vaker”, aldus de huisarts.

Dus hoe vaak moet je je lakens nou écht wassen?

Toch laat de huisarts graag wat speelruimte over voor diegene die geen tijd hebben om meerdere keren per week zijn of haar beddengoed te wassen. “Door te douchen voor het slapengaan kun je het wassen iets langer uitstellen.” Wel geeft hij aan dat, ondanks je doucht voor het slapengaan, je toch minstens één keer per week je lakens in de wasmachine zou moeten gooien. Copy that!

Bron: HelloGiggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws