Kun je succesvol een bedrijf opstarten zonder startkapitaal?

Al op jonge leeftijd begon het ondernemersavontuur voor Evelien Kahn, en dat terwijl ze helemaal geen startkapitaal had. 

Kun je succesvol een bedrijf opstarten zonder startkapitaal?

Zonder een flinke som geld met succes een bedrijf opzetten? Voor de pessimisten onder ons klinkt het misschien een beetje als een utopie. Toch is het mogelijk. Evelien Kahn deed het op 21-jarige leeftijd. Tijdens het zakelijk event The Self-Made Summit vertelde ze er meer over aan Marie Claire.

Begonnen zonder startkapitaal

Als hoofd van het miljoenenbedrijf MDV Europe zou je misschien denken dat Evelien from the get-go een hoop middelen tot haar beschikking had, maar niets is minder waar. Sterker nog, ze had helemaal niet de ambitie om ondernemer te worden – ze studeerde Arabisch en Frans en wilde liever academicus worden. Het ondernemerschap was eerder iets dat per toeval op haar pad kwam.

“Op mijn 21ste verjaardag kreeg ik een haartool voor mijn verjaardag. Ik woonde destijds in Engeland en kan me herinneren dat ik zo enthousiast was over de tool dat ik die per se aan mijn kapper in Nederland wilden laten zien. Ook hij was enthousiast, die wilde hij wel distribueren. Maar alleen dat woord al, 'distribueren'. Het leek me helemaal niet interessant. Mijn kapper wilde het merk wel graag distribueren, maar toen er na een paar maanden nog geen plan lag, dacht ik, dan doe ik het zelf wel. En zo geschiedde."

Opeens was Evelien importeur van haartools. En dat terwijl ze eigenlijk helemaal geen geld had om die producten in te kopen. “Ik onderhandelde met mijn leveranciers”, herinnert Evelien zich. “Ik regelde een betaaltermijn van 45 dagen en ik vroeg aan mijn klanten of ze vooraf wilden betalen. Ik heb de tent gebootstrapped, zoals ze dat noemen. Ik had sowieso geen tijd om achter mijn betalingen aan te bellen, dus ik ving twee vliegen in één klap."

Toen versus nu

Tussen Eveliens start als ondernemer en nu, is veel tijd verstreken. Denkt ze dat het nog steeds mogelijk is om een bedrijf op te starten zonder dat je geld hebt? Toegegeven, het kan lastig zijn.

“Ik begon net na de kredietcrisis. Veel mensen waren blij dat ze de kredietcrisis hadden overleefd en toen kwam ik aanzetten met een haartool van 300 euro. Dat was best lastig. Toch denk ik dat elke economische situatie of verandering kansen biedt. Belangrijkste is dat je bedrijf te allen tijde weerbaar is. Je kunt bijvoorbeeld in een zeer gunstige tijd starten, maar toch te maken krijgen met de Brexit of COVID. Voor een gedeelte is dit ook gewoon het ondernemersrisico."

Evelien tijdens haar talk op de Self-Made Summit. Beeld: Tessa Veen Teve Studios

Valkuil

Een grote valkuil is volgens Evelien dat ondernemers niet altijd goed begrijpen hoe de financiën ervoor staan. “Niet begrijpen hoe de finances in elkaar zitten is een grote valkuil”, deelt ze. “Het is echt vanaf het begin ontzettend belangrijk om te begrijpen: wat komt er binnen? Wanneer komt dat binnen? Wat gaat eruit? En wanneer gaat dat eruit? Ook al is je bedrijf heel klein, het is belangrijk dat je je eigen cashflow goed begrijpt.”

In het verlengde daarvan waarschuwt de ondernemer ook dat het bij het bootstrappen van je bedrijf het belangrijk is dat je de kosten goed in de gaten houdt. Niet meteen een gigantisch salaris trekken, grote kantoren huren en blikken aan personeel openen. Schalen is goed maar wel met beleid.

Uiteraard betekent het niet dat je het allemaal alleen moet doen. Hulp kan heel waardevol en soms zelfs noodzakelijk zijn. “Het is belangrijk om om hulp te vragen als je er niet uitkomt”, vindt Evelien. “Maar vraag dan niet één persoon, maar vraag meerdere personen om advies. Dan kun jij vooralsnog je eigen plan formuleren.”

Carriere
  • Beeld: Tessa Veen Teve Studios, Adobe Stock