Dit is wat je moet weten over financieel misbruik 

Deze vorm van mishandeling treft vooral vrouwen onder de 35 jaar. 

Je kunt wel je eigen salaris verdienen, maar als je partner er meer over denkt te kunnen zeggen, is dat geen gezonde relatie. Dit is wat je moet weten over financieel misbruik, want verdrietig genoeg vindt het vaker plaats dan je wellicht denkt.

Wat is financieel misbruik?

Horen we de term misbruik vallen? Dan denken we vaak aan emotionele of fysieke mishandeling. Maar er is nog een vorm van misbruik en maar liefst 16 procent van de volwassenen heeft hier weleens mee te maken gehad: financieel misbruik. Dit misbruik kan erg uiteenlopend zijn. Van een partner die al het geld van zijn vriend(in) uitgeeft en diegene daarmee in de schulden jaagt tot precies willen weten waar iemand zijn of haar salaris aan spendeert.

Uit onderzoek van The Co-operative Bank en liefdadigheidsorganisatie Refuge blijkt dat financieel misbruik in de lockdown toenam. Door de lockdown en social distancing werd het alleen maar makkelijker voor daders om druk op hun partners financiën uit te oefenen. Dit omdat de slachtoffers in deze tijden minder contact hebben met familie, vrienden en collega’s. Met name bij vrouwen onder de 35 jaar nam deze vorm van misbruik toe tijdens de pandemie.

Tekenen

Daarnaast wees het onderzoek ook uit dat een deel van de slachtoffers, 23 procent, helemaal niet weet dat zij of hij met deze vorm van mishandeling te maken heeft. “Het is erg zorgelijk dat maar een klein percentage van de mensen tekenen van economische mishandeling herkent”, stelt Lisa King van Refuge tegenover Red Online.

Oftewel, het is enorm belangrijk om financieel misbruik te herkennen. Net zoals bij andere soorten misbruik begint het vaak klein en dit zijn zes waarschuwingssignalen van economisch misbruik:

  1. Je partner bepaalt wanneer en hoe jouw geld wordt uitgegeven;
  2. Je partner beheert jouw (gehele) salaris;
  3. Je partner weigert over geldzaken te praten;
  4. Je partner blijkt schulden te hebben opgebouwd op jouw naam;
  5. Je partner beheert het gebruik van jouw persoonlijke eigendommen, denk hierbij aan jouw telefoon of aan je auto.
  6. Je partner geeft geld uit dat eigenlijk was bedoeld voor andere, gemeenschappelijke zaken, zoals het boodschappengeld.

Jezelf beschermen tegen economisch misbruik

Zijn jij en je partner van plan om een gezamenlijke rekening te openen? Behoud dan ook een rekening die van jou is en waar niemand toegang tot heeft. Dit is een van de belangrijkste manieren om je financiële onafhankelijkheid te behouden.

Wees daarnaast open naar elkaar toe en praat met je lief over geld. Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de gevolgen van het financieren van gezamenlijke producten, bijvoorbeeld als jullie samen een huis kopen. Want ja, kennis is wijsheid geldt ook in dit geval.

Bron: Red Online | Beeld: iStock

Laatste nieuws