Is één keer per week sporten genoeg om fit te blijven?

Hoevaak per week train jij?

Bewegen is een essentieel onderdeel om de basisfuncties van je lichaam te onderhouden. Is één keer per week sporten, en dus vier keer per maand, dan wel genoeg of is dit juist te weinig? We zochten het voor je uit.

Bewegen

Om je fysieke én mentale gezondheid onder controle te houden, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. En hoewel iedereen anders is en het dus per persoon verschilt hoevaak je zou moeten trainen, geven gezondheidsinstanties over de hele wereld wél aan dat je drie tot vier keer zou moeten sporten om je conditie op peil te houden.

Enne, de National Health Service geeft zelfs aan dat je per week tenminste 150 minuten een “moderate intensity” training zou moeten volgen. Kom je hier niet aan? Dan voldoet een “vigorous intensity” workout van 75 minuten ook.

Hoe vaak per week?

Het is voor velen onmogelijk om naast alle andere taken ook nog elke dag te sporten. En als jij tot deze groep behoort, dan hebben we goed nieuws. Een keer per week sporten zou je namelijk op langer termijn al fitter kunnen maken. “Voor de meesten van ons is elke dag sporten niet realistisch. Daarom is één keer per week sporten beter, dan het elke dag te proberen om vervolgens op te geven omdat je deze routine niet vol kunt houden”, legt personal trainer Abbie Watkins aan Stylist uit.

Wel geeft ze aan dat dit verandert als je gewend bent om vaak te sporten. “Voor iemand die gewend is om vaak te trainen, zal slechts één keer per weer sporten ervoor zorgen dat de conditie snel afneemt en dat je waarschijnlijk ook spiermassa verliest.” Maar voor degenen die wel maar één keer per week kunnen trainen, die kunnen daar nog steeds grote voordelen uithalen “Zo weinig als een keer per week sporten, is genoeg om je cardiovasculaire conditie te verbeteren en je fysieke kracht te vergroten”, aldus de personal trainer.

Mentale gezondheid

Sporten heeft niet alleen een positief effect op je lichaam en conditie, maar ook op je geestelijke gezondheid en cognitieve vermogen. Volgens trainingsexpert en mind coach Vanessa Hebhardt, draagt lichaamsbeweging ook bij aan het verminderen van stress, depressie en angst.

Daarnaast zou je door lichaamsbeweging ook helderder kunnen denken. “Dit komt omdat er endorfines vrijkomen wanneer je traint. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je algehele stemming verbetert en het helpt ook om je geest scherp te houden”, legt CrossFit-atlete Nadia Abreu uit.

Bron: Stylist | Beeld: Cameron Venti

Laatste nieuws