4 tips om je social media-verslaving onder de duim te krijgen 

Afzweren hoef je het niet, maar minderen kan geen kwaad. 

Doelloos door je Instagramfeed scrollen, de reels checken en vervolgens nog een rondje Facebook doen. We maken ons er bijna allemaal schuldig aan. Heb je echter het idee dat jouw social media-behoefte uit de hand loopt? Probeer dan met de volgende tips van jouw sociale media-verslaving af te komen.

Vraag je af waarom je op social media zit 

Tja, iedereen heeft tegenwoordig Instagram, Facebook, Twitter en ga zo maar door – en de kans is groot dat je het ook nodig hebt voor werk –, maar waarom zit jij nu echt op social media? Stel jezelf die vraag en denk goed na over het antwoord. Is het omdat je graag wilt zien wat je vrienden posten? Of is het omdat het goed is voor jouw zakelijke profiel?

Vaststellen waarom je op social media zit helpt jou om te bedenken hoeveel tijd je op social media wilt doorbrengen. Stel voor jezelf een limiet, houd je daaraan en gebruik het alleen voor de redenen waarom je in eerste instantie een account aanmaakte.

Overweeg wat je like geeft

Alles wat je een hartje op social media geeft, komt als een boemerang in drievoud terug in je social media newsfeed. Denk daarom goed na over wat je liket. Je wilt immers een feed voor jezelf creëren waarin alleen posts en foto’s terugkomen die jouw aandacht en tijd waard zijn.

Denk na over wie je volgt

Hoeveel mensen volg jij op Instagram, Facebook of andere social media simpelweg omdat je het onbeleefd vindt om ze te ontvolgen? We maken onszelf nog weleens (onterecht) wijs dat het not done is om iemand die je kent te ontvolgen. Maar als je merkt dat deze persoon content deelt die niet aansluit bij jouw interesses, normen of waarden zou je toch eens moeten overwegen om diegene niet meer te volgen.

Verander je notificatie-settings

Die ene ping op je telefoon kan je meteen uit je concentratie rukken. Je nieuwsgierigheid bedwingen om toch even social media te checken kan dan nog lastig zijn. De oplossing? Zet je notificaties uit. Op deze manier kun je niet meer getriggerd worden om je socials 'even snel' te checken.

Verwijder apps van je telefoon

Ook nog een optie: social media-apps van je telefoon verwijderen. Vaak is het juist dit device dat we gebruiken om Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter en Facebook te checken zonder dat we echt een doel hebben. Je hoeft deze sociale media natuurlijk niet af te zweren, maar je kunt met jezelf afspreken dat je ze enkel nog via je desktop of laptop checkt.

Bron: Lifehack | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws