Hoe je van een trage werkdag toch een productieve dag kunt maken 

Wanneer je alle taken al van je to do list hebt gecheckt, kun je de volgende zaken oppakken. 

trage werkdag

Tientallen minuten gedachteloos uit het raam staren is niemands idee van een productieve dag. Al is het daarmee niet gezegd dat dit soort dagen je nooit overkomen, want soms (lees: bijna nooit) is er gewoon niet zoveel te doen. Maak gebruik van die zeldzame momenten en onderneem deze acties om je carrière een boost te geven.

Breng je zaken op orde 

Hoe vaak heb je jezelf niet horen zeggen dat jij een bepaalde taak ‘wel doet als daar tijd voor is’? Dit zijn waarschijnlijk de werkzaamheden waar je helemaal geen zin in hebt, maar naderhand voel je je wel voldaan. Pak ze daarom zeker op als je niets te doen hebt. Denk aan die ene database die een potje is of je bureaulades die allesbehalve georganiseerd zijn.

Neem je werkwijze onder de loep

Wanneer je het superdruk hebt, is dat niet het moment om je werkwijze onder de loep te nemen. Wat dat wel is? Inderdaad, wanneer je een slome werkdag hebt. Dat bepaalde zaken gedaan worden ‘omdat ze altijd zo worden gedaan’, is geen argument om de werkwijze nooit te evalueren. Met name vergaderingen zijn een groot heikel punt onder werknemers. Is dat ook binnen jouw werkomgeving het geval? Ga dan bij jezelf na hoe je deze meetings efficiënter kunt indelen.

Maak een overzicht van de dingen die je hebt bereikt

Hoe vaak sta jij écht stil bij de dingen die je voor elkaar speelde op de werkvloer? Vaak doe je dit wanneer je van job wil wisselen en je een nieuwe werkgever wil overtuigen van je kunnen. Maar ook als je tevreden bent met je huidige werk, is het goed om dit regelmatig in kaart te brengen. Op deze manier kun je je successen benoemen tijdens een evaluatiegesprek met je manager. Zoek naar rapporten waarin jouw bijdrage duidelijk naar voren komt en ga ook op zoek naar mails met klanten of cliënten waarin ze jouw skills prijzen.

Verbreed je horizon

Zou je willen dat je verbaal sterker was? Kunnen je social mediavaardigheden wel een opkikker gebruiken? Maak dan zeker gebruik van die paar uur dat je niets te doen hebt. De kans is vrij klein dat je à la minute ergens een cursus kunt volgen, maar online zijn tegenwoordig veel cursussen te vinden. Neem tijdens een slow work day zeker eens een kijkje op de website Future Learn, waar je gratis de meest uiteenlopende career boosting cursussen kunt volgen.

Ga netwerken

Maak een lijst van mensen met wie je de afgelopen tijd fijn hebt samengewerkt en wie je zeker in je netwerk wilt houden. Dit kun je doen door hen simpelweg een verzoek op LinkedIn te sturen of door hen een mail te sturen. Ga je voor dat laatste? Laat de persoon dan weten waarom je contact opneemt. Is dat omdat je hoopt in de toekomst weer samen te werken? Of wil je meer leren over het carrièrebeloop van die persoon, omdat jij op een dag ook die positie hoopt te bekleden? Wees specifiek en laat die persoon ook weten hoe zij of hij jou kan helpen. Happy networking!

Carriere
  • Real Simple
  • Suits