Waarom je last kunt hebben van ochtendmisselijkheid terwijl je niet zwanger bent

Met een misselijk gevoel wakker worden is geen goed begin van je dag.

ochtendmisselijkheid

Met een misselijk gevoel wakker worden is geen goed begin van je dag. Het liefst wil je dan ook gewoon in bed blijven liggen. Helaas kunnen velen het zich niet permitteren om aan die behoefte toe te geven. Dan maar proberen de oorzaak te achterhalen, zodat het de volgende ochtend niet meer gebeurt.

Niet zwanger

Veel vrouwen krijgen tijdens het eerste semester van de zwangerschap te maken met ochtendmisselijkheid, maar ook als je niet zwanger bent kunnen zowel vrouwen als mannen ermee te maken krijgen. Wij sommen enkele redenen op:

Slecht geslapen

Heb je niet goed geslapen? Dan kun je in de ochtend een naar gevoel in je maag ervaren. Je verstoorde nacht heeft namelijk een effect op je circadiane ritme. Die uitputting kan weer leiden tot misselijkheid in de ochtend.

Te weinig vocht

Krijg je minder vocht binnen dan je lichaam verliest? Dan kun je uitgedroogd raken en ook dit heeft effect op je maag. Veel water drinken is van groot belangrijk om je lichaam gezond en gevoed te houden. Krijg je te weinig binnen? Dan kan dat naast een scala aan kwalen en serieuze gezondheidsproblemen ook leiden tot ochtendmisselijkheid.

Zenuwen

Voel je je zenuwachtig? Heb je bijvoorbeeld ’s ochtends een sollicitatiegesprek, een belangrijke toets of een afspraak waar veel vanaf hangt? Dan kunnen je zenuwen ervoor zorgen dat je misselijkheid ervaart.

Ongezond dieet

Ook je eetgewoonten kunnen ertoe leiden dat je misselijk bent wanneer je wakker wordt. Heb jij voor het slapen gaan nog een grote, ongezonde maaltijd genuttigd? Dan kan je maag hier ’s ochtends op protesteren. Hetzelfde geldt voor een grote hoeveelheid alcohol, ook wel bekend als de kater.

Wat te doen bij misselijkheid?

Word je ’s ochtends wakker en voel je je niet goed? Dan zijn er bepaalde dingen die je kunt doen. Ga naar buiten voor een frisse neus, een wandeling doet vaak goed. Ben je zo misselijk dat die gedachte je maag nóg een rondje doet draaien? Zet dan een raam open. Probeer daarnaast voedsel te eten met gember, want dit kalmeert je maag. Een gembertheetje kan ook helpen. Eet daarnaast ook kleinere maaltijden en eet vaker iets, in plaats van grote maaltijden.

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • iStock