Deze twee dingen moet je nooit doen na een salaris aanbod

Hoewel het natuurlijk jammer is, hoeft het niet direct een verloren zaak te betekenen.

salaris aanbod

Nieuwe baan gevonden? Top! Je sollicitatiegesprek is goed gegaan, ze willen jou graag aannemen en hebben je teruggebeld met een aanbod. Het slechte nieuws? Het is een laag salaris. Wat nu?

Geen verloren zaak

Hoewel het natuurlijk jammer is, hoeft het niet direct een verloren zaak te betekenen. Volgens de CNBC kan de manier waarop je reageert namelijk een groot verschil maken. Wél is het belangrijk dat je rekening houdt met twee dingen, deze kunnen namelijk je kansen op een succesvolle onderhandeling ruïneren.

Twee dingen die je nooit moet doen

1. Vat het niet persoonlijk op
Werkgevers kunnen om een aantal redenen een lager salaris aanbieden. Misschien hebben ze een krap wervingsbudget of laten ze wat speelruimte over, omdat ze verwachten dat je gaat onderhandelen. Het heeft in ieder geval niet altijd met de persoon zelf te maken.

En onthoud: het bedrijf heeft jou als kandidaat gekozen, wat betekent dat je aan de eisen voldoet en dat ze waarde in je zien.

2. Reageer nooit boos, gefrustreerd of teleurgesteld
Blijf liever kalm en gebruik deze tijd om je gedachten te ordenen, zodat je die belangrijke beslissing kunt nemen en dus een solide antwoord kan voorbereiden.

Je wilt altijd een goede relatie onderhouden, no matter what. Als je toegeeft aan je negatieve gevoelens, komt dat minder professioneel over, wat uiteindelijk funest voor je positie kan zijn. Als je vriendelijk en oprecht reageert, kom je sympathieker over - en dat is wat je toekomstige werkgever natuurlijk graag wil zien.

Wat je wél kunt doen

1. Vraag minstens één of twee dagen bedenktijd aan
Veel werkgevers vragen 48 tot 72 uur bedenktijd aan, wat redelijk is. Sommigen zullen je zelfs een week geven om erover na te denken, maar hoe sneller je handelt, hoe sneller je verder kan gaan met je zoektocht naar een baan (mocht dit net niet de juiste match zijn).

2. Bel als je eruit bent
Het is misschien makkelijker om via een mail uit te leggen waarom je niet blij bent met het aanbod, maar pak liever de telefoon op. Zo kunnen ze je oprechtheid en professionaliteit horen door de toon van je stem. Gesprekken over geld liggen vrijwel altijd gevoelig. Als je dit via de telefoon doet, voorkom je vaak misverstanden.

3. Wees aardig en bedank ze
Maar zorg er wel voor dat je goed aangeeft wat je wil. Uiteraard is de eerste stap om te bedanken en ook is het belangrijk om op een respectvolle toon te blijven praten. Maar maak echter wel duidelijk dat het salaris dat ze je aanbieden te laag is om te accepteren. Weet wat je waard bent!

Carriere
  • CNBC
  • iStock