5 tekenen dat het tijd is om te stoppen met je baan 

In het ene geval moet je nog sneller opstappen dan in het andere geval.

tekenen stoppen baan

Iedereen heeft weleens een slechte dag op het werk. Gefrustreerd, verdrietig en gedemotiveerd verlaat je het kantoor en zweer je dat je onmiddellijk Indeed opent als je thuis bent. Maar als je stoom hebt afgeblazen en je wat rationeler naar de situatie kijkt kan het opeens lastig zijn om die knoop door te hakken. Dus hoe weet je eigenlijk wanneer het tijd is om op te stappen?

Je werkomgeving brengt je gezondheid in gevaar 

Een werkomgeving die een negatieve impact heeft op jouw mentale en/of fysieke gezondheid is wellicht een van de belangrijkste redenen om je baan vaarwel te kussen. Te lang en te vaak moeten dealen met een toxic omgeving kan resulteren in een burn-out of andere gezondheidsklachten.

“Je moet aan je emotionele en mentale gezondheid denken”, benadrukt carrière-expert Lauren McGoodwin aan Good Housekeeping. “Als jij niet je beste zelf op het werk kunt zijn, en dit is de gezondste versie van jezelf, dan kun je ook niet je best werk afleveren.” Wel is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat elke baan zijn ups en downs heeft. Vraag jezelf dus goed af of het echt een ongezonde werksituatie is of dat je dealt met een pittig leermoment.

Je werk past niet langer bij jouw levensstijl

Bepaalde banen zijn superhectisch, maar fun. Al heb je waarschijnlijk niet in elke fase van je leven behoefte aan deze drukte. Bijvoorbeeld wanneer je een gezin wilt stichten. Of denk aan je reistijd. Het kan goed dat je het eerder geen probleem vond om een uur naar het werk te moeten reizen, maar dat dat je nu opbreekt. Het is normaal dat je over bepaalde dingen van je baan niet meer zo enthousiast bent als je ooit was. Je leven en prioriteiten veranderen nu eenmaal. Vraag je echter wel eerst af wat voor baan dan wel bij je huidige leefstijl past before you call it quits.

Je hebt het gevoel dat je geen doel hebt

35 procent van de werkenden vindt hun baan niet leuk, omdat het gevoel van een sterk doel uitblijft, zo blijkt uit een onderzoek van LinkedIn. We spenderen behoorlijk wat uur van onze levens op de werkvloer. Het is dus niet zo gek dat we willen dat onze tijd ertoe doet. Vraag jezelf dus af of jij en je werkgever dezelfde normen en waarden hebben. Maar ook: ben je trots als je over je baan praat?

Je hebt geen invloed

Het is heus niet zo dat je een leidinggevende functie moet bekleden om invloed te hebben. Wel is het belangrijk om wat inspraak te hebben op hoe je je eigen dag indeelt. Ook fijn: als jouw mening wordt gewaardeerd en hier regelmatig naar wordt gevraagd.

Er is geen mogelijkheid om verder te groeien

We beginnen vaak onderaan de carrièreladder wanneer we zijn afgestudeerd, maar wat kijken we ernaar uit om omhoog te klimmen. Het is belangrijk om jouw eigen doelen voor ogen te hebben, maar ook om je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Plan gerust een meeting met je manager en laat diegene weten wat je graag wilt bereiken in een bepaald tijdsbestek. Wees hierin specifiek.

McGoodwin raadt aan om je te bedenken wat je in die periode kunt bereiken, met behulp van het bedrijf. Heb vervolgens om de maand een check-in om te evalueren hoe het gaat. Vond er geen groei plaats binnen jouw deadline? Dan is het duidelijk dat jij niet kunt groeien binnen jouw functie. Bovendien hoef je jezelf niet af te vragen of je het bedrijf te snel afschrijft. Voor je baas zal het overigens ook geen grote verrassing zijn, want je was vanaf het begin specifiek in wat je wilde bereiken.

Carriere
  • Good Housekeeping
  • iStock