Je hebt geen enkele reden om je partners loyaliteit in twijfel te trekken, en toch bekruipt je dat jaloerse gevoel als je lief met een ander praat. Sure, jaloers zijn we allemaal weleens, maar niemand wil met dit gevoel hoeven dealen. Dus hoe kunnen we die feelings de kop indrukken?
Natuurlijk gevoel
Jaloerse gevoelens stoppen is helaas niet zo makkelijk als we zouden willen. Gebied je jezelf om niet jaloers te zijn? Dan is dat net alsof je tegen iemand zegt dat hij of zij niet meer misselijk moet zijn, legt dokter in de psychologie Robert Leahy uit aan Good Housekeeping. Het is volgens hem een natuurlijk gevoel dat we allemaal weleens ervaren en die het sterkst aanwezig is in romantische relaties.
We weten dat er geen magische knop bestaat waarmee je je gevoelens uit kunt zetten, zeker niet die specifieke jaloerse gevoelens. Wel drukken experts je op het hart dat je die gevoelens kunt verminderen met de volgende strategieën.
Is het jaloezie of afgunst?
Jaloerse gevoelens ontstaan niet altijd vanuit jaloezie, maar soms ook vanuit afgunst. Om jaloerse gevoelens aan te pakken is het belangrijk om te weten of je jaloers bent of afgunst voelt. Bij jaloezie wil je iets dat iemand heeft (bijvoorbeeld de aandacht van jouw partner) en bij afgunst gun je iemand iets niet (iedereen mag met jouw lief praten, maar niet die ene man of vrouw.)
Wat veroorzaakt de jaloezie?
Het is ook belangrijk om te achterhalen waarom je jaloers bent. Jaloezie is eigenlijk een combinatie van meerdere emoties. Sterker nog, er zijn 45 (!) verschillende vormen van jaloezie. Al zijn al die vormen onder drie categorieën te scharen: angst, woede of verdriet. Bij vrouwen ontstaat jaloezie vaak uit verdriet of uit angst en mannen ervaren jaloerse gevoelens vaak vanuit woede. Het erkennen waar jouw jaloezie vandaan komt is een goede eerste stap om die feelings te verminderen.
Waar komt de jaloezie vandaan?
Waarom ben je eigenlijk jaloers? Een antwoord op deze vraag kan je ook helpen om over je gevoelens heen te komen. "Het gevoel kan zijn oorsprong vinden in een laag zelfbeeld, verlatingsangst, vernedering of woede", legt dating- en relatiecoach Chuck Rockey uit. Kinderen die vroeger verlaten zijn, kunnen later bang zijn dat hun partner hetzelfde doet. Om die reden kan iemand jaloers worden in een relatie. Heeft jouw ex je bedonderd? Dan kan het vernederende gevoel diepgeworteld zijn, waardoor iemand ook weer jaloers kan worden in een nieuwe relatie.
Kathy Labriola, auteur van The Jealousy Workbook, merkt op dat het herkennen van je jaloezie triggers kan helpen om de realiteit beter onder ogen te komen. Voel je jaloezie? Stel jezelf dan de vraag of je jaloezie gebaseerd is op de huidige situatie, of op een situatie uit het verleden. Zijn je gevoelens terecht? Of projecteer je gevoelens uit het verleden op het heden?
Praat erover
Heb je je jaloerse gevoelens erkend? Dan wordt het tijd om erover te praten. Rockey stelt dat je het beste meteen eerlijk kunt zijn tegen je partner. Vertel hem of haar hoe je je voelt, zodat jullie samen een oplossing kunnen vinden. Ook kan het helpen om je sterke negatieve gevoelens om te zetten naar iets positiefs. Wees niet bang dat je partner je verlaat, maar sta erbij stil hoeveel geluk jij hebt om met iemand samen te zijn die veel van jou houdt.
Afleiding
Je focussen op andere dingen buiten de relatie om kan volgens Leahy ook helpen om met jaloezie te dealen. "Als je je leven als een cirkeldiagram ziet, is je relatie maar een stukje daarvan. Andere punten kunnen je familie, geloof, carrière, hobby's en vrienden zijn. Door hierbij stil te staan, kun je relativeren en weet je dat je hele leven niet afhangt van je relatie." Hoe vervelend het idee ook is, het is goed om te beseffen dat je het zou overleven als je relatie zou stranden. Je hebt immers nog zoveel andere mooie dingen in het leven. "Dat neemt op z'n beurt ook een deel van het jaloerse gevoel weg", aldus Leahy.
- Good Housekeeping
- iStock