5 tekenen dat een open relatie voor jou kan werken

Maar ook in welke scenario's het géén goed idee is.

Vanuit de maatschappij heerst het idee dat je een romantische relatie maar met één persoon aan kunt gaan. En dat terwijl meerdere onderzoeken en therapeuten al bevestigden dat je gevoelens kunt hebben voor meer dan een persoon tegelijkertijd. Bevind jij je momenteel in zo'n situatie en ben je benieuwd of een polygamie iets voor jou (en je partner!) kan zijn? Wij zetten enkele tekenen voor je op een rijtje.

Jij en je partner zijn beiden geïnterneerd in een polygame relatie

Je partner overhalen om een polygame relatie aan te gaan is niet de manier om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, zo vertelt Stephanie Webb, de oprichter van het platform Unscripted Relationships, aan Self. Je partner moet namelijk zélf openstaan voor een polygame relatie. Dit is niet iets waar je iemand in kunt overhalen. “Veel mensen willen geen open relatie en je partner hierin dwingen is niet de juiste benadering.” Wel is het mogelijk om interesse hierin te wekken, maar het kan niet afgedwongen worden.

Jullie zijn bereid om heel veel te praten

Een gezonde open relatie ga je niet zomaar aan. Daar moet eerst heel veel over gepraat worden. Het is belangrijk dat jij en je partner open zijn in wat jullie verwachten van een open relatie en waar jullie op hopen. Spreek ook uit wat je van elkaar verwacht en maak regels. Regels zijn cruciaal. Zo kan iemand het prima vinden dat je partners de lakens deelt met een ander, maar is blijven slapen te intiem. Bespreek ook jullie emotionele grenzen. Zijn jij en je partner beiden op zoek naar sex met anderen? Of zijn jullie ook op zoek naar een emotionele connectie met iemand anders?

Jullie zijn eerlijk in jullie relatie en er is veel vertrouwen

Vertrouwen is in een 'normale' relatie al belangrijk en in een polygame relatie zou het maar zo nog belangrijker kunnen zijn. Is er geen vertrouwen? Dan kan een open relatie voor meer problemen of wantrouwen zorgen.

Daarnaast is ook eerlijkheid van groot belang. Het is in een open of polygame relatie immers cruciaal dat jullie je grenzen kunnen en durven aangeven. Ook als het gaat over onderwerpen waar je een beetje zenuwachtig of ongemakkelijk van wordt.

Jij en je partner hebben andere seksuele behoeften

“Sommige mensen hebben een relatie met iemand die niet geïnteresseerd is in sex, maar die wel een emotionele relatie aan wil gaan”, weet sextherapeut Kelifern Pomeranz. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Iemand kan aseksueel zijn, slikt bepaalde medicijnen waardoor het libido afneemt of is erg gestrest.

Wanneer het niet werkt:

Er zijn ook een aantal scenario's waarin jij en je partner beter geen open relatie aan kunnen gaan. Bijvoorbeeld als je er de verkeerde reden voor hebt. Een open relatie voorstellen omdat je partner is vreemdgegaan is zo'n voorbeeld. In dit geval is het vertrouwen al geschaad en dat vertrouwen moet eerst hersteld worden voordat je een open of polygame relatie aangaat. “Alle soorten open relaties vereisen vertrouwen, kennis, instemming en emotionele (en soms fysieke en spirituele) arbeid”, zegt Webb. “Ontrouw schaadt vertrouwen; het openen van de relatie wanneer dit soort trauma's zich hebben voorgedaan, is niet onmogelijk, maar het maakt ook niemand klaar voor succes.”

Ook is het beter om geen polygame relatie aan te gaan als een van jullie jaloers is aangelegd. Een open relatie doet dan waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Doe het daarnaast ook niet om jullie slechtlopende relatie spannender te maken. Ook dit kan alleen maar een slechte afloop hebben.

Bron: Self | Beeld: Candice Picard

Laatste nieuws