De carrièrelessen van Michelle de Hoogh

"Naast het keiharde werken is het ook belangrijk om van het leven te genieten."

Lees ook

Michelle de Hoogh (40) is oprichtster van het succesvolle sieradenlabel Miccy’s: een merk met meer dan 60 verkooppunten in binnen- en buitenland en wier oorbellen worden gedragen door onder andere koningin Máxima. Onlangs opende Michelle haar flagshipstore in Westfield Mall of the Netherlands. De gelegenheid voor Marie Claire om de zakenvrouw naar haar belangrijkste carrièrelessen te vragen.

Blijf bij jezelf

“Ik vind het heel belangrijk dat je bij jezelf blijft staan. Ik zie weleens in mijn omgeving dat mensen zich anders voor proberen te doen om verder te komen, maar daar kun je beter niet aan beginnen. Dat houdt niemand vol.”

Geloof in jezelf

“Als jij niet in jezelf gelooft, hoe moet een ander dat dan doen? In het begin van mijn carrière vond ik dat lastig. Ik geloofde vanaf het begin in mijn product, absoluut, maar ik vond het spannend wat een ander ervan zou vinden, het is toch een beetje je kindje. Naarmate ik ouder werd, ging het makkelijker. Als je het even lastig vindt, denk dan niet: ‘Ik weet het niet meer, ik stop ermee’, maar blijf doorgaan en ontwikkel jezelf. Lees ergens over en volg aanvullende cursussen in bepaalde vakgebieden. En dat brengt me eigenlijk ook bij mijn volgende les: als je ergens aan begint, doe het dan goed.”

Als je iets doet, doe het dan ook goed

“Dit is een les die ik mijn kinderen ook meegeef: als je iets doet, doe het dan ook goed. Ga geen half werk leveren en pak geen andere dingen op als je het vorige nog niet hebt afgerond.”

Durf risico’s te nemen

“Door risico’s te nemen ga je fouten maken, en dat is helemaal niet zo erg. Zolang je daar maar wél van leert. Weeg de risico’s wel af, want het moet natuurlijk een beperkt risico blijven.”

Je kunt niet alles alleen

“Naarmate je groter wordt en meer op je bord krijgt, zul je toch dingen uit moeten besteden. Kijk eerst naar waar je zelf het beste in bent en blijf dat vooral zelf doen. Ik ben bijvoorbeeld heel goed in oorbellen maken en creatief zijn, maar administratief gezien ben ik niet zo sterk. Ik denk dat het goed is om de dingen waar je wat minder goed in bent uit te besteden. Wel is het belangrijk om ergens verbonden mee te blijven. Huur je een bedrijf in om je administratie te doen? Begrijp dan wel hoe het moet en blijf controleren of het gaat op een manier zoals jij wilt.”

Geniet van het leven

“Uiteindelijk zitten er maar 24 uur in je dag en je hebt maar beperkt de tijd. Naast het keiharde werken is het ook belangrijk om van het leven te genieten. Lekker op een terras zitten met een glas wijn, een wandeling langs het strand maken of met je kinderen een board game spelen. Het is heel belangrijk om ook daar tijd voor te maken.”

Miccy’s Store

Een aantal weken geleden opende Michelle, midden in coronatijd, haar eerste flagshipstore in Westfield Mall of the Netherlands. Want, zo redeneerde ze: “Je kunt wel wachten tot Covid voorbij is, maar dan is er wel weer wat anders.” Zo opende ze op 18 maart haar winkel in het luxueuze winkelcentrum. Samen met een aantal ontwerpers dacht ze het design van de winkel van top tot teen uit. Van de marmeren details tot neon-signs en van de glazen vitrinekasten tot de 3D geprinte en sculpted dierenbeelden bij de ingang van haar winkel. Het is een droom die werkelijkheid is geworden, maar Michelle is nog lang niet uitgedroomd. “Ik hoop dat ik nog meer tijd kan vrijmaken om lekker oorbellen te maken, want dat vind ik het leukste. Ik zou het ook fantastisch vinden als het concept dat we nu hebben neergezet in verschillende landen uitgerold gaat worden. Dat is echt mijn droom.”

De Miccy's boutique van Michelle bevindt zich in Wesfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. De winkel is zeven dagen per week geopend.

Beeld: Mark den Hartog

Laatste nieuws

Zie ook