Ai: dit wijst erop dat je te veel skincare producten gebruikt 

Een overdaad aan producten kan een averechts effect hebben.

Lees ook

We doen er alles aan om onze huid te hydrateren en gezond te houden en smeren ons suf met crèmes. Maar hoe weten we of we het niet overdrijven met al die huidproducten?

Te veel verzorging

Onze huid pamperen met de lekkerste producten doen we graag, maar met zes verschillende crèmes en serums doen we onze huid geen plezier. Sterker nog, een overdaad aan huidproducten doet je huid vaak meer kwaad dan goed. Maar hoe weet je of je te veel verzorgingsproducten voor je huid gebruikt?

“Als je huid begint te pillen, zoals de bobbels op een wollen trui, betekent dat dat je te veel lagen aanbrengt, of dat te snel doet”, vertelt beauty-expert Caroline Brien aan Red Online. Je huid heeft geen onbeperkte capaciteit in het opnemen van verzorgingsproducten. “Drie lagen plus een SPF is meer dan genoeg.”

Daarnaast kan je huid ook geïrriteerd raken als je te veel verzorgingsproducten gebruikt. Simpelweg omdat niet alle ingrediënten in die verschillende producten goed samengaan. Dermatoloog Pamela Benito waarschuwt dat retinol en ander zuren niet samengaan. Deze kunnen je huid irriteren. “Je huid kan al deze ingrediënten tegelijkertijd niet aan en hierdoor kan roodheid en irritatie ontstaan”, vertelt Benito aan Refinery 29.

Gebruik je momenteel meer dan drie verzorgingsproducten? Dan is het geen gek idee om ze eens onder de loep te nemen om te bepalen welke producten je het beste kunt blijven gebruiken. “Overdag moet je je richten op bescherming tegen milieu-agressors zoals de zon en vervuiling. Denk aan antioxidanten, moisturisers en zonnebrand.”

Volgorde

Ook de juiste volgorde speelt een belangrijke rol in hoe je huid je skincare producten opneemt. Brien raadt aan om je verzorgingsproducten aan te brengen per textuur. “Water kan niet door olie heendringen, dus breng water-based producten eerst aan voordat je producten op oliebasis gebruikt.”

Wel is er nog een uitzondering op bovenstaande: oogproducten. “Die moeten eerst”, vertelt Brien. “Andere producten die je rondom je ogen aanbrengt, voorkomen anders dat je huid de oogcrème opneemt.” Zorg er ook voor dat je altijd als laatste een zonnebrandcrème aanbrengt.

Tijd

Nu hebben we ’s ochtends vaak geen zeeën van tijd en willen we onze producten snel, maar doeltreffend opbrengen. Helaas halen we niet het meeste uit onze beautycare als we serums en crèmes te snel achter elkaar aanbrengen. “Elk product heeft op z’n minst een minuut nodig, maximaal 15 minuten als je crèmes gebruikt met actieve ingrediënten zoals retinol, om goed geabsorbeerd te worden.”

Bron: Red Online | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook