Opeens veel grijze haren? Hier zou het weleens aan kunnen liggen

Speelt de pandemie hierin een rol?

grijs haar

De pandemie heeft voor veel opschudding gezorgd, waardoor velen van ons een vorm van stress hebben ervaren. Maar kan stress, in het algemeen, mogelijk leiden tot vroegtijdig pigmentverlies van het haar? We zochten het voor je uit.

Hoe ontstaat grijs haar?

Naarmate je ouder wordt, is het krijgen van grijs haar voor de meeste mensen bijna onvermijdelijk. Maar er zijn een aantal andere factoren die invloed kunnen hebben.

"We hebben pigment producerende cellen in onze haarzakjes die het haar kleur geven, ook wel melanocyten genoemd. Het haar doorloopt van nature groei- en rustfases. Naarmate we ouder worden, meestal rond het 35e levensjaar, produceren deze cellen bij elke groeicyclus minder pigment en na verloop van tijd kunnen ze helemaal stoppen - wat weer grijze haren tot gevolg heeft", legt Dr. Robert Finnet, cosmetisch dermatoloog, aan InStyle uit.

Heb je eerder last van grijze haren? Dan zou dat volgens Finnet kunnen komen door genetica. "Patiënten die eerder grijs worden, hebben meer genetische aanleg." And that's not all, want volgens cosmetisch dermatoloog Dr. Blair Murphy-Rose, zouden zowel fysieke en emotionele stress (en andere aandoeningen), ook kunnen leiden tot vroegtijdig grijs worden.

Speelt de pandemie een rol?

Hoewel er (nog) geen officiële studies zijn die een definitief antwoord op deze vraag kunnen geven, is de kans groot dat de pandemie een rol speelt als het aankomt op het ontwikkelen van grijs haar. "Sinds de pandemie hebben velen veel stress gehad, wat kan bijdragen aan het verschijnen van meer grijze haren. Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan stress bijdragen aan grijs haar", aldus dermatoloog Marisa Garshick.

Daarnaast wijst de dermatoloog op een onderzoek uit 2020, gepubliceerd voor de National Library of Medicine, waarbij onderzoekers ontdekten dat een stressrespons bij muizen leidde tot grijze haren. Wel geeft Dr. Garshick aan dat het misschien niet zozeer gaat om een toename van grijze haren, maar om het feit dat mensen nu ook iets meer tijd hebben waardoor het eerder kan opvallen.

Beauty
  • InStyle
  • Doğukan Şahin