Heb je weleens gehad dat je een situatie of gebeurtenis al een keer eerder hebt meegemaakt? Dit wordt ook wel een déjà vu genoemd en komt best vaak voor. We leggen uit hoe het zit.
Niet wetenschappelijk te verklaren
Een déjà vu is helaas niet wetenschappelijk te verklaren, maar er gaan wel verschillende theorieën rond waarom we een déjà vu krijgen. Zo wordt er vaak gedacht dat het komt door een ongeregelde prikkel die in de hippocampus langskomt. Dit is het gebied van de hersenen waar het geheugen zich afspeelt. Deze prikkel kan ervoor zorgen dat een beeld omhoog komt waarvan het bewuste brein denkt dat het al eerder is gebeurd. Dit komt doordat de prikkel in het geheugengebied wordt afgegeven, terwijl het daar eigenlijk niet hoort.
Kleine kortsluiting
Een andere theorie is dat er een kleine kortsluiting in het brein ontstaat. Neuroloog Emilie Couturier zegt hierover tegen tijdschrift Linda: “Alles wat je met je ogen ziet, wordt opgeslagen in de hersenen. Maar vóór het opslaan wordt het beeld geïnterpreteerd door het bewuste brein. Er wordt betekenis aan gegeven en labels aan gehangen. Soms verandert de volgorde, en gebeurt het opslaan van het beeld eerder dan de interpretatie. Wanneer het beeld vervolgens op de goede volgorde binnenkomt, staat het beeld er al en heb je een déjà vu.”
Stress of weinig slaap
Couturier zegt daarnaast dat een déjà vu je lichaam eigenlijk voor de gek houdt met een gebeurtenis die helemaal niet eerder heeft plaatsgevonden. Ook omdat het niet te verklaren is. Volgens haar zijn er wel factoren die ervoor zorgen dat je sneller een déjà vu krijgt: “Wanneer je kwetsbaar bent en je hormonen door je lijf gieren, zoals in de puberteit, kunnen déjà vu’s vaker voorkomen. Zo ook wanneer je stress hebt of slecht slaapt.” De remedie is volgens haar dan ook een goede nachtrust en een regelmatig leven. Wanneer je er vaker last van hebt, dan kun je het beste een bezoek aan de huisarts brengen.
- Tips en Weetjes
- Edson de Assis