Ai: waarom je nooit kokosolie op een verbrande huid mag aanbrengen

Oppassen dus!

kokosolie

Ondanks dat je je goed insmeert met een zonnebrandcrème, ligt verbranding door de zon altijd op de loer. De UV-stralen kunnen erg sterk zijn, vooral tijdens het lente- en zomerseizoen. Last van een sunburn? Dan wil je het liefst ingrediënten gebruiken die je huid kalmeren, zoals aloë vera. Pas alleen wel op met kokosolie, we leggen je uit waarom.

Verlichten

Als je verbrandt bent, kunnen talloze ingrediënten de jeukende, tere en pijnlijke huid kalmeren. We gaven al aan dat aloë vera het meest gebruikte ingrediënt is, maar je kunt ook haver, kamille, groene thee en zelfs ijswater gebruiken om je huid te verlichten.

Begint je huid op een gegeven moment te vervellen? Dan pakken velen al snel een ingrediënt die de huid goed hydrateert, zoals kokosolie. Hoewel het belangrijk is om je huid goed te hydrateren, vooral als je verbrandt bent, wil je misschien wel twee keer nadenken voordat je naar je coconut oil grijpt. Dit ingrediënt kan namelijk de ontstoken huid erger maken. Ai!

Kokosolie

Ja, kokosolie is goed voor een droge, schilferende en jeukende huid, want de olie voedt en verzacht. Uit onderzoek blijkt dat het kan helpen om het vochtgehalte in de huid te verhogen en de barrièrefunctie van de huid te verbeteren. Is het een dag geleden dat je verbrandt bent? Dan zou je je gerust in kunnen smeren met kokosolie. Heb je echter vandaag je sunburn opgelopen? Dan kan het goedje juist het tegenovergestelde doen van kalmeren.

Hoe dit kan? Doordat de olie een vrij zwaar middel is, kan het de hitte in je huid vasthouden. "Het werkt in feite als een bedekkend middel, wat de hitte vasthoudt en waardoor het meer pijn kan veroorzaken", legt dermatoloog Ava Shamban aan mindbodygreen uit.

Afkoelen

Als je verbrandt bent door de zon, is je huid letterlijk nog een paar uur heet. "De temperatuur van de huid stijgt en er ontstaat een ernstige, acute ontstekingsreactie van de huid. Het kan enkele uren duren, een halve dag of zelfs langer, voordat je huid is afgekoeld", aldus de dermatoloog. In die tijd kun je het beste een verkoelend, ontstekingsremmend middel gebruiken zoals aloë vera of een kompres met koel water.

Als je huidtemperatuur weer normaal is en het genezingsproces is voltooid, dan zou je een vochtinbrengend middel (zoals kokosolie) kunnen aanbrengen. Noted!

Beauty
  • Mindbodygreen
  • RF Studio