Ai: dit gebeurt er met je lichaam als je boos bent 

Die woede kan een grote impact op je brein en lichaam hebben.

Een vriendin die je heeft bedrogen of een flinke deuk in je auto nadat iemand anders niet oplette. Het is heel normaal dat je op dat soort momenten boosheid voelt. Die woede kan voor een behoorlijk onrustig gevoel zorgen, een gevoel dat bovendien een grote impact op je lichaam kan hebben.

Woede is een emotie

We hebben allemaal weleens van woede gekookt, iets wat soms vrij klein begint. “De emotie van woede begint bij iets dat we horen of zien dat we niet leuk vinden”, legt neurochirurg Paul Edward Kaloostian uit aan Hello Giggles. Volgens hem wordt vervolgens een soort elektrisch signaal naar je brein gestuurd. “Dit signaal wordt naar de amygdala van de hersenen gestuurd en dat stimuleert de hypothalamus (het deel van je hersenen dat emoties reguleert, red.).” Dit deel van het brein wordt wellicht vaker getriggerd dan je denkt. “De gemiddelde volwassene ervaart één keer per dag woede en raakt gemiddeld drie keer per dag geïrriteerd.”

De cortex cerebri ontvangt normaliter informatie vanuit het lichaam. Dit deel analyseert en interpreteert vervolgens die informatie. Ervaar je echter extreme emoties, zoals woede? Dan wordt de cortex cerebri overgenomen door het limbisch systeem, waar de hypothalamus zich bevindt.

Niet rationeel 

Heb je tijdens een ruzie of boosheid weleens het gevoel gehad dat je geen controle meer had? Dan had je dat waarschijnlijk ook niet. Het logische deel van je brein – de cortex cerebri, dus – liet het op dat moment afweten. Het limbische systeem is dan actief en in dit deel bevindt zich ook de amygdala. De amygdala is het systeem dat de fight-or-flight modus kan activeren.

“De amygdala reageert eerder dan de cortex cerebri. Hierdoor kunnen we impulsief worden en zeggen of doen we dingen waar we later spijt van kunnen krijgen. We kunnen soms letterlijk niet logisch nadenken als we boos zijn”, legt Dr. Waqas Ahmad Buttar uit.

Andere lichamelijke effecten

Je brein is niet het enige lichaamsdeel dat reageert als je kwaad bent. Woede vertaalt zich ook door naar de rest van je lichaam. “Het kan een verhoogde hartslag en een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Ook kan het de ademhalingsfrequentie beïnvloeden, wat het hart en de longen ook weer kan beïnvloeden. Dit is waarom zoveel mensen een gevoel van adrenaline ervaren als ze koken van woede”, aldus Kaloostain.

Bovenstaande klinkt niet erg gezond. Toch is woede niet alleen maar slecht. “Boosheid heeft evolutionair gezien voordelen”, vertelt Kaloostain. “Het helpt ons om over angst heen te komen en voorziet ons in zelfvertrouwen om te reageren op bedreigingen.”

Hoewel woede dus niet altijd slecht is, blijft het wel van belang om je woede onder controle te houden. Al is het maar om de mensen om je heen te beschermen tegen woede-uitbarstingen waar je later spijt van kunt krijgen. Probeer irritaties dan ook uit te spreken als je ze ervaart, in plaats van het op te kroppen.

Bron: Hello Giggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws