Een promotie die niet naar jou ging – terwijl je er zó hard voor werkte – of een baas die jou steeds de vervelendste opdrachten geeft. Het kan erin resulteren dat je je baan onmiddellijk wilt opzeggen, ook wel rage-quitting genoemd. Of het slim is? Dat niet. Dit is hoe je met het gevoel van rage-quitting om kunt gaan.
(Fantaseren over) rage-quitting
In verscheidene films zagen we al dat mensen hun job opzeiden door gewoon het kantoor uit te lopen (oké: vaak stormden ze). Ook als je dit zelf niet doet, is het fantaseren hierover al een teken dat iets op je werk niet goed zit en dat je werkleven in need of a change is.
“Het is een teken dat er iets niet klopt”, vertelt psycholoog en coach Cicely Horsham-Brathwaite aan Huffpost. “Ons ongemak, onze woede, onze rage is informatie die ons vertelt dat er een behoefte is waarin niet wordt voorzien.”
Waarom je het niet moet doen
Het is verleidelijk om te spelen met de gedachte om ontslag te nemen, maar volgens Horsham-Brathwaite is dit niet iets waar je in moet blijven hangen. “Het weerhoudt je ervan om daadwerkelijk acties te ondernemen die gepast zijn in de situatie.” De psycholoog voegt eraan toe dat het mensen alleen maar het idee geeft dat ze ‘gevangen’ zitten. Hierdoor zoeken mensen niet naar de onderliggende oorzaak voor de woede en hierdoor kan het probleem niet aangepakt worden.
In plaats van rage-quiting is het beter om het probleem te tackelen. Het volgende stappenplan begeleidt je daardoorheen:
1. Achterhaal waar je woede vandaan komt
Om inzicht te krijgen in je woede, is het volgens Horsham-Brathwaite een goede eerste stap om je emoties op te schrijven. Deze activiteit alleen al kan mogelijke oplossingen bieden, omdat je hierdoor concreet maakt hoe je je voelt. Ook is het oké om even boos te zijn, maar blijf hier niet in hangen. Vraag je af waarom je boos bent en wat je hieraan kunt doen.
2. Praat met anderen
Als je kwaad bent, kun je niet altijd rationeel nadenken. Het kan daarom goed zijn om je situatie aan anderen voor te leggen en om hun mening daarover te horen. Praat het liefst met mensen die ook in jouw field werken, zodat ze de juiste expertise hebben om een goed oordeel te vellen over dat wat het bloed onder je nagels vandaan haalt.
Carrièrecoach Lisa Orbé-Austin benadrukt dat het goed is om contact te zoeken met een mentor. Niet om te klagen, maar om diegene te vragen naar ideeën of een strategie die jou kan helpen. “Als je plannen maakt, creëert dat de hoop dat je leven niet altijd zo hoeft te zijn.”
3. Ga netwerken, maar praat niet lelijk over je huidige werk
Je baan opzeggen uit woede is geen goed idee als je nog geen andere baan hebt. Ga daarom netwerken. Het kan leiden tot andere mogelijkheden en geeft je een goed gevoel omdat je daadwerkelijk bezig bent met het oplossen van je probleem.
Ben je aan het netwerken? Probeer dan de verleiding te weerstaan om je hart te luchten over je werk. “Het is niet nuttig”, vertelt Horsham-Brathwaite resoluut. “Het geeft mensen geen idee van wat voor collega je zou zijn in een nieuw team, en je stelt hen er ook niet mee op hun gemak.” De kans wordt daardoor kleiner dat je nieuw opgedane contacten je zullen aanbevelen bij hun manager.
4. Take a break
Lukt het je niet om je woede voor je werk los te laten? Dan is het volgens Orbé-Austin nuttig om een paar dagen vrij te nemen. Zelfs als je wel een andere baan vindt, is de kans aanwezig dat je niet alle woede meteen kunt loslaten. “Als we zó boos zijn dat we het over niets anders kunnen hebben, is het belangrijk om ook te denken aan je mentale gezondheid. Doe een stapje terug en zorg voor jezelf.”
5. Plan je exit-strategie
Je ontslag indienen kan op het moment zelf goed voelen, maar het kan wel gevolgen op de lange termijn hebben. Zonder een plan ontslag nemen is dan ook iets wat Orbé-Austin afraadt. “Het kan consequenties hebben voor je professionele reputatie waar je misschien niet van tevoren aan denkt.”
Als je ontslag neemt zonder een plan, houd er dan rekening mee dat er op kantoor over je gepraat zal worden. “Veel mensen hebben niet de kennis over de reden van je ontslag en zullen je alleen zien als de heethoofd die zomaar ontslag nam.” Ook is er de kans dat mensen je zullen zien als onprofessioneel. En aangezien we in een kleine wereld leven, is de kans groot dat je die mensen nog eens tegen gaat komen tijdens je carrière.
- Huffpost
- The Devil Wears Prada